Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотосезон 2024

Мотоклуб "Sofia Riders" – страст с кауза

Снимка: "София райдърс"

Една сплотена общност, която твърди за себе си: "Ние не сме политически обвързани, не сме секта, не сме престъпници, а просто хора, които споделят една страст! Хора с най-различни професии, хора със семейства и с равни права като останалите!"– това е мотоклуб "Sofia Riders". Ръмжащи машини се подготвят да излязат на пътя. Притежателите им носят нещо повече от просто ентусиазъм за скорост и приключения. Моторът е символ на свободата, израз на индивидуалността и страстта. В същото време той обединява хората в общност, независимо от различията им. За търсенето на свобода, силните усещания и общността, в "Нашият ден" говори Андрей Дянов от сдружението "Софийски мотористи".

Дянов споделя, че различни причини подтикват мотористите да изберат именно този начин на придвижване. Трафикът днес е грандьозен, а колите задушават ежедневието, по думите на госта. Ето защо моторът, според Дянов, освен страст е и средство за пестене на ценно време. Хора от всякакви среди, които имат мотоциклети, споделят страстта. "Бих казал, че сме една от последните сплотени общности.", заявява с гордост Дянов и допълва, че в този спорт особено се цени честната дума и мъжкото поведение. Разбира се, много жени също споделят това хоби и тези ценности.

Като сдружение, "Sofia Riders" подкрепят различни каузи, разказва Дянов. "Имаме календар със събития. Една от мисиите на нашето сдружение е да учим хората на взаимопомощ. Това сплотява още повече общността, нахъсва хората да си помагат един на друг.", казва той. Една от полезните кампани е "Долекарска помощ" в която клубът си съдейства с Военномедицинска академия. Младите мотористи биват инструкртирани от парамедици и лекари как да окажат първа помощ в случай на инцидент.

Относно често срещаното негативно отношение на обществото към мотористите, Дянов споделя, че то произлиза от няколко фактора. Някои млади мотористи си позволяват да нарушават правилата на движение и това дразни, казва той. По-честите катастрофи и това, че мотористите са по-уязвими на пътя също е повод за враждебност, според госта. Дянов поставя акцент върху това, че мотоклубът често провежда кампании и обучения за безопасно управление на мотор и правилно поведение на асфалта.

На 6 април се открива Мотосезон 2024 – общо събитие на мотоклубовете в София. Клубът "Sofia Riders" ще започне своето шествие от Околовръстното шосе, ще мине през бул. "Александър Малинов", бул. "Цариградско шосе", за да стигне до пл. "Княз Александър Батенберг", където ще има официално откриване. Резиденция "Бояна" ще е последната спирка, където е организирана богата целодневна програма.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59