Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен културен отпечатък: "Случаят Джем" на английски език

95 години от рождението на Вера Мутафчиева

Снимка: Consulate General of Bulgaria in New York

Скоро се навършиха 95 години от рождението на Вера Мутафчиева, оставила дълбок културен отпечатък с работата си като писател, сценарист, академик и доктор на историческите науки. Националният дарителски фонд "13 века България" почете паметта на Мутафчиева с литературна среща. По време на събитието беше представен англоезичният превод на романа "Случаят Джем", дело на Анджела Родел.  

Изпълнителният директор на "13 века България" Бисера Йосифова изрази почитта на фонда към Мутафчиева, която приживе е била не само приятел, но и движеща сила на организацията – член на Издателския съвет и на Дарителския съвет на фонда. Йосифова определи писателското дело на Мутафчиева като "голям, монументален, исторически литературен труд".

Анджела Родел разказа за предизвикателството да превежда Вера Мутафчиева, чиято белетристика е многослойна, изпълнена с енциклопедични познания и исторически препратки. Когато за първи път се сблъсква с романа "Случаят Джем", Родел е изумена от това колко съвременно и в същото време автентично звучи книгата, писана през 1967 година. Реалността на пазара за преводна литература е такава, че класика много трудно се продава, казва преводачката, която сама е изненадана от успеха на книгата в Америка.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше сред официалните гости на литературната среща. В речта си тя отдаде почит пред огромното творчество на Вера Мутафчиева и изрази благодарности към преводача.

Репортаж от събитието чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32