Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиомузей Бургас празнува Международния ден на авиацията и космонавтиката

Снимка: Фейсбук

През 1961 година Юрий Гагарин излита в Космоса и прави първата обиколка около Земята. Полетът продължава само 1 час и 48 минути, но остава в историята на човечеството като първото изстрелване на човек в Космоса. Датата 12 април се превръща в Международен ден на космонавтиката и авиацията. Авиомузеят на Летище Бургас ще отбележи празника с интересна програма, за която в "Нашият ден" разказва Слави Костадинов, главен специалист в авиомузея.

"Авиомузеят в Бургас е подготвил богата програма за своите посетители на 12, 13 и 14 април. Днес (12 април) на празника на авиацията и космонавтиката всички посетители ще могат да се възползват от безплатния вход, ще могат да разгледат на територията на музея ветерани от нашата авиация като Ан-12 – единственият такъв запазен самолет в България – емблемата на бившата авиокомпания "Балкан". Всеки от нашите посетители ще може да получи първия брой от новоиздадения вестник "Авиомузей Бургас", посветен изцяло на Деня на авиацията и космонавтиката и българския принос в сферата."

За най-малките посетители на музея са предвидени артработилници и работилници за сглобяване на самолети. Всеки посетител, ще може да дегустира космическа храна, произведена от Института за космическа храна към БАН. Организирани са и беседи на тема "Българските герои в Космоса", съобщава Костадинов.  

Новата музейна атракция, която посетителите ще видят, а от 29 юни ще имат възможността и да изпробват, е симулаторът на самолет Ту-134, дарен на Авиомузея от Института по въздушен транспорт. Костадинов допълва, че това е единственият в Европа запазен авиационен симулатор на този самолет.

Гостът споделя, че авиомузеят отчита повишен ръст на посетители – през изминалата година музеят е посрещнал ок. 60 000 души. Много от музейните атракции са насочени към деца от различни възрасти – те имат възможност да изпробват жироскоп и VR симулатор на самолет. Към Авиомузей Бургас работи и детски авиоклуб.

Мисията на авиомузея е да съхрани за поколенията паметта на българската авиация и да поддържа любовта към авиацията и космонавтиката у новите поколения, по думите на Костадинов. Специалистът разказва, че България има традиция в производството на космическа храна още от времето на програмата "Интеркосмос", когато страната ни, единствената в програмата, подготвя двама космонавти.

Ако искате да разберете какъв е вкусът на космическата шопска салата и космическата мусака и да станете част от едно нестандартно преживяване – посетете Авиомузей Бургас на 12, 13 или 14 април!

Повече по темата в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27

Фамилен терапевт: Усещането за семейна свързаност е важно, за да сме щастливи

В Международния ден на семейството фамилният терапевт Борислава Мечева споделя своя професионален поглед върху динамиката на българското семейство в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“. Преподавател в Института по фамилна терапия, тя има задълбочен опит с различни семейни структури и проблематики, както и с методите на подкрепа..

обновено на 15.05.24 в 10:03

Екологическата справедливост включва социалната и икономическа справедливост

В Световния ден на климата търсим природосъобразното потребление като спасение за една застрашена планета. Гост в "Нашият ден" е Венцеслава Кожухарова , координатор в екип "Енергия и климат" на екологичното сдружение "За Земята" . Климатът е ценен ресурс за бъдещето на човечеството, заявява Кожухарова. По думите на госта темите, свързани..

публикувано на 15.05.24 в 09:09
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05