Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Снимка: Pixabay

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите".

Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като се проявява солидарност с местните общности и между европейските държави.

Прогнозите за потребление на електроенергия в Европейския съюз са нарастване с около 60% от този момент до 2030 г. Европа трябва да изгради необходимата мрежова и възобновяема инфраструктура, като същевременно защитава природата, възстановява биоразнообразието и осигурява значимо участие на местните общности

Електроенергийните мрежите трябва да бъдат приспособени към по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели, термопомпи и местни енергийни общности, които споделят своите ресурси, а също и към повече енергия, произвеждана в моретата или чрез вятъра, повече електрически превозни средства и нарастващи потребности от производство на водород.

От основаването си през 2009 г. RGI насърчава пътищата за изграждане на необходимите за енергийния преход мрежи и инфраструктура за възобновяеми енергийни източници в Европа, като защитава природата, запазва и възстановява биоразнообразието и създава условия за значимо участие на местните общности.

С приемането на плана за действие за електроенергийните мрежи, тези аспекти на енергийния преход са все по-актуални и все по-взаимосвързани. Солидарността е основна ценност на Европейския съюз и е от ключово значение за декарбонизацията и енергийните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки. Вземането на решения трябва да бъде честно и справедливо, особено за природата и за онези местни общности, които са най-засегнати от изграждането на нова енергийна инфраструктура.

Това изглежда трудна задача, но съществуват стратегии за използване на положителните екологични, социални и икономически ползи от енергийния преход, включително:

  • Иновации за солидарност – създаване на технологични и пазарни иновации, които позволяват достъпна енергия за потребителите и нови подходи към разширяването на мрежата, оптимизацията и цифровизацията;
  • Солидарност с природата – принос за постигане на целите за биоразнообразие и положителни за природата решения;
  • Солидарност с хората – включване на засегнатите общности в процесите на вземане на решения и създаване на дългосрочни местни ползи за тях.

По време на конференцията ще бъдат представени съвместни усилия за създаване на взаимосвързана енергийна мрежа, която повишава надеждността, намалява зависимостта от изкопаеми горива и насърчава справедливия достъп до възобновяема енергия в цяла Европа.

Антонела Баталини – главен изпълнителен директор на Renewables Grid Initiative – откри конференцията с дебат на тема "Какво означава "солидарност" и как тя влияе върху стратегиите на ЕС и страните членки?" Белгийският федерален министър на енергетиката Тине Ван дер Страйтен е водеща на панела "Европейската солидарност в свят на недостиг". Тя подчерта важността на солидарността между страните в ЕС, новите възможности пред държавите членки за обединение и сътрудничество. Тине Ван дер Страйтен постави за обсъждане въпросите: как глобалните промени и конфликти определят възможностите за Европа и как солидарността да бъде в подкрепа на енергийния преход, като същевременно се намаляват външните зависимости и се засили конкурентоспособността на ЕС.

Сред гостите на конференцията са: Пол Кени – съветник по политиките на министъра на околната среда, климата и комуникациите на Република Ирландия; Стюарт Магинис – заместник генерален директор на Международния съюз за опазване на природата; Ариел Брунер – регионален директор на BirdLife за Европа и Централна Азия, природозащитници и представители на енергийния бранш.

Ключови въпроси, които се обсъждат, са:

  • Мрежови перспективи за Европа след изборите – следващи стъпки за изпълнение на Плана за действие на ЕС за мрежите;
  •  Как може да се разгърне мрежовата инфраструктура по бърз и справедлив начин, който да спомогне за запазване на конкурентоспособността на европейската икономика и да намали рисковете от деиндустриализация;
  •  По отношение на индустрията: Каква е ролята на мрежите за развитието на европейските вериги за доставки, за намаляване на зависимостта от вноса и за запазване на иновативното предимство на Европа;
  • Как да финансираме взаимосвързана енергийна система, изградена на основата на кръговрат и иновации? Има ли достатъчно пари за необходимата инфраструктура? Кой може да инвестира? Откъде ще дойдат парите и как конкурентоспособността и справедливостта за потребителите могат да вървят ръка за ръка;
  • Каква е ролята на Европейската Комисията, за да гарантира, че този преход е справедлив и навременен;  
  • Как да се справим едновременно с кризата на биоразнообразието и енергийната криза;
  • Кои са добрите начини за включване на местни заинтересовани страни в запазването на биоразнообразието чрез смислено и въздействащо ангажиране;
  • Как да се гарантира, че зоните за ускоряване позволяват опазването и възстановяването на природата? Има ли нужда от по-нататъшно развитие на европейските политики;
  • Как да определим ясно термините "положително за природата" и "положително за хората" и какви са следващите стъпки към създаването на стандартна рамка за мониторинг на опазването на природата;
  • Как да увеличим сътрудничеството, за да ускорим издаването на разрешителни, без да намалим опазването на околната среда.
  •  Нуждаем ли се от стандарти и начини за измерване, процеси на издаване на разрешения, качество на ангажираността и местни ползи;
  • Как регулаторните органи могат да стимулират смисленото участие в енергийната инфраструктура;
  •  Как да се постигне по-добра информираност на национално и местно ниво по отношение на социално-икономическите ползи от енергийния преход;
  • Как можем да си сътрудничим по-добре и какви са практическите стъпки, които трябва да предприемем сега;
  • Как да се противопоставим на разпространяващите се разкази срещу възобновяемата енергия и електрификацията.
Чуйте в звуковия файл:

За плана за действие за електроенергийните мрежи:

ЕС разполага с една от най-широко обхватните и устойчиви мрежи в света, които снабдяват с електроенергия милиони граждани. Европейските взаимосвързани енергийни пазари се оказаха важен актив за гарантиране на стабилни доставки по време на енергийната криза.

За да изпълни целта, определена в плана REPowerEU за прекратяване на вноса на руски изкопаеми горива, и договорената цел за постигане на дял от 42,5 % с амбиция за 45 % на енергията от възобновяеми източници до 2030 г., ЕС се нуждае от модернизирани електроенергийни мрежи и подобрена енергийна инфраструктура.

Планът за действие за електроенергийните мрежи беше обявен от Европейската комисия през ноември 2023 гзаедно с избора на ключови трансгранични проекти за енергийна инфраструктура, които ще спомогнат за привеждането на енергийната инфраструктура на ЕС в съответствие с неговите цели в областта на климата. Планът е придружен и от Пакт за поемане на ангажимент, за да се гарантира активната ангажираност на заинтересованите страни в развитието на електроенергийните мрежи.

Взаимосвързаните и стабилни електроенергийни мрежи са в основата на вътрешния енергиен пазар на ЕС и са от ключово значение за осъществяването на екологичния преход. За да спомогне за изпълнението на Европейския зелен пакт, трябва  да се гарантира, че европейските електроенергийни мрежи ще функционират по-ефективно и ще бъдат разгърнати допълнително и с по-бързи темпове.

Комисията вече е въвела благоприятна правна рамка за разгръщането на електроенергийни мрежи в цяла Европа, а напълно интегрирани пазари на ЕС заедно с модернизирана инфраструктурна мрежа ще гарантират, че граждани и бизнеси ще се възползват от по-евтина и по-чиста енергия.

Нужни са значителни инвестиции, за да може електроенергийните мрежи на ЕС да бъдат разширени и усъвършенствани за постигане на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката.

Като се изключат трансграничните потребности, по-голямата част от инвестициите ще бъдат в границите на ЕС както на равнище пренос, така и на равнище разпределение. А разпределителните мрежи ще се разрастват и ще се променят, за да се свържат големи количества децентрализирано генерирана енергия от възобновяеми източници, като например електроенергия, произведена от гражданите (произвеждащи потребители), с покривни слънчеви панели и ново гъвкаво търсене, свързано с навлизането в жилищните сгради на термопомпи и зарядни станции за електрически превозни средства.

По предварителна оценка на ЕК само за настоящото десетилетие за електроенергийните мрежи са необходими инвестиции в размер на около 584 милиарда евро. Това представлява значителна част от общите инвестиции, необходими за чистия преход в електроенергийния сектор. По-голямата част от тези инвестиции са необходими за разпределителните мрежи — за тяхното цифровизиране, следене в реално време, управление от разстояние и защита в киберпространството.

Около 40 % от разпределителните мрежи в Европа са на повече от 40 години и трябва да бъдат модернизирани. По предварителни оценки на отрасъла до 2030 г. са необходими инвестиции в разпределителните мрежи от порядъка на 375 — 425 милиарда евро.

Инвестициите в електроенергийните мрежи ще генерират значителни ползи, включително намаляване на разходите за енергия за потребителите, както и на вредните емисии. Например трансграничните проекти могат да намалят разходите за електропроизводство с 9 милиарда евро годишно до 2040 г., а инвестициите, които са необходими за изграждане на трансгранична преносна способност и съоръжения за акумулиране, възлизат на 6 милиарда евро годишно. Инвестирането в трансгранични проекти за електроенергийни мрежи ще позволи интегрирането и преноса на големи количества новопроизведена електроенергия от възобновяеми източници в цяла Европа там, където това е най-необходимо. А това ще намали и използването на газ, като по този начин ще доведе до спад на емисиите на парникови газове.

Европейският план за действие трябва да разреши проблема с липсващите връзки за прехода към чиста енергия и трябва да отговори на основните предизвикателства при разширяването, цифровизацията и по-ефективното използване на електропреносните и електроразпределителните мрежи на ЕС.

В него се набелязват конкретни действия, които да спомогнат за отключването на необходимите инвестиции, така че да се осигури необходимата преносна способност на европейските електроенергийни мрежи.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезон 2024 – под въпрос заради липса на кадри. Какво пречи да се внесе работна сила?

Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на българската икономика по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни. Това подчертава Елена Възлева, директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове  в рубриката..

публикувано на 02.05.24 в 11:20

Каква е философията на футболния фен?

Каква е философията на футболния фен – емоциите ли са най-важното, за да бъдеш истински фен, или връзката с един отбор е нещо повече? Разговаряме с двама души, които истински съпреживяват победите и загубите на любимите си отбори – Емилия Николова , маркетинг специалист, и Христо Раянов , журналист. Николова се превръща във фен на "Арсенал"..

публикувано на 02.05.24 в 10:33
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03