Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послеписът на художника Милко Божков

13
Снимка: Дарина Маринова

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника.

За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S."/ "Послепис" Божков казва пред "Артефир": "Пост е, докато един художник нарисува картината, след това скриптум е, когато зрителите я гледат. Картината добива своя смисъл в очите на тези, които я гледат."

В изложбата се срещат различни жанрове и техники. "Най-ранната работа в тази експозиция е от 80-те години и картините стигат до наши дни. Голяма част от експозицията са етапите, подготовката и реализацията на три библиофилни книги. Първата е по един древноегипестки поет, втората – "Думи и графити" с Борис Христов и третата е без текст – само литографии. На мен ми беше любопитно да ги видя, събрани заедно със съмненията, задраскванията, отказванията от един образ и преминаването към друг", споделя художникът.

За Милко Божков водещо желание в изложбата е зрителят да усеща въздух и лекота, за да допълни творбите със своето "аз". Времето намества емоционалността и преценката на един художник. Картината заживява свой собствен живот от момента, в който художникът постави своя подпис върху нея, смята Божков. Синьото е най-нематериалния цвят, който със същността си извисява – така присъства синият цвят в картините на Милко Божков. 

Изложбата може да бъде видяна до 24 май в СБХ на ул. "Шипка" № 6.

Целия разговор с художника във вечерта на откриването чуйте в звуковия файл:  

Снимки – Дарина Маринова
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34

Всекидневните Богородици на "невидимия труд"

През погледа на дванайсетокласничката Виктория Велчева – режисьор на документалния филм "Невидим труд". "Невидим труд" е късометражен документален филм на Виктория Велчева по програмата на "Фабрика за идеи" – "Резиденция баба". Дебютната кинолента на бъдещата студентка по кинорежисура разглежда темата за непрестанния женския труд, който е "стожер..

публикувано на 03.05.24 в 13:08

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

обновено на 03.05.24 в 09:18

Вдъхновяващото постижение на Джорджо Агамбен "Употребата на телата"

Върху своя проект Homo Sacer италианският мислител Джорджо Агамбен работи 20 години. Тази поредица от текстове под общо название събира неговия труд върху политическата и социалната философия през последните десетилетия. Агамбен с този том не завършва, а просто изоставя творението си, както само една творба на "поезията и мисленето" би могла да остане..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Какви са българите като родители

"Българският национален характер се е изменял много през годините. Това, което народопсихолозите са систематизирали още в началото на миналия век, обаче можем да открием и до ден-днешен." – казва д-р Диана Андонова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и автор на изследването "Националните културни особености в контекста на..

публикувано на 03.05.24 в 07:53