Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Снимка: nembg.com

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с експерти от музея ще надникнете във вълшебния свят на етнографията и музеологията, като се проследи историята на една от най-старите културни институции в България. 

За символиката при боядисването на яйцата и употребата на първото боядисано за Великден, подробно са се подготвили в Етнографския музей към БАН. 

Мария БояноваЗа това разказва и в предаването "Следобед за любопитните" Мария Боянова – уредник в музея. 

Червеният цвят е апотропеен цвят т.е. има защитни сили, отблъсква злите сили, затова на новороденото се връзва червен конец на ръката, булото на невестата е в червен цвят, всичко това е, за да се предпазят от лоши очи и магии, уточнява етнологът. 

Червеният цвят се свързва с живота и живителните сили, това е и логиката първото яйце да се боядиса в този цвят, допълва Боянова. Това яйце се поставя пред иконата у дома и на следващата година по неговото състояние се гадае каква ще бъде годината, т.е. ако е лекичко, годината няма да е най-добра, но ако е почти като прясно сварено – годината ще пълна и добра, разяснява Мария Боянова.

Преди години у нас на места старото яйце се е заравяло в градината против градушки. В миналото са се използвали естествени багрила за шаренето на яйцата. Различно са се приготвяли и обредните хлябове от нашите праотци. 

Козунакът у нас навлиза след Освобождението, като преди това са се приготвяли обредни хлябове, върху които са се изрисували уредите на труда, свързани с поминъка на българина, обобщава в предаването "Следобед за любопитните" етнологът. Цяла седмица преди празника дома се подготвя за посрещането на Великден по традиция в България.

Подробности за традициите при подготовката на великденската трапеза можете да чуете от разговора на Ани Костова с Мария Боянова в звуковия файл.

Снимка – Национален етнографски музей към БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кин Стоянов

Кин Стоянов: "Следобед за любопитните" да предизвиква слушателския интерес към науката

"Чрез различните теми и интересни събеседници идеята ми бе предаването "Следобед за любопитните" да предизвика слушателския интерес към науката, споделя в предаването журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов. "Следобедът е едно особено състояние на денонощието, където човек дори да е малко по-поспалив и по-късно да се..

публикувано на 07.01.25 в 14:50
Д-р Фани Цуракова

Когато си пожелаваме "бъди здрав"

При този поздрав дали визираме телесното или духовното здраве? – попитахме психиатъра д-р Фани Цуракова. Без колебание тя отговори, че това са два компонента на един и същ феномен – човешкото здраве. В първото издание "За здравето" през настоящата година заедно направихме кратък анализ на стойностните и разочароващи факти в здравеопазването. И не..

публикувано на 07.01.25 в 11:38
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев на Богоявление

"За мен той е много специален християнски празник. Празник, който от малък играе важна роля в живота ми.   И него, и рождения си ден посвещавам на приятелите си  и хората, които обичам. Това, че имам предаване на този ден, го прави още по-върнуващ" – това сподели в "Познати и непознати" Йордан Георгиев – поет, писател колега-журналист и едно от..

публикувано на 07.01.25 в 09:55

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14