Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Конкурс "Пролет 2024"

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фестивален фолклор от Колумбия, Венецуела и Еквадор.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Нели Андреева, Стоян Физиев, Ивелина Димова, Венцислав Пенев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Най-пестеливият човек на света", китайска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Магданозио и мавританското наследство" от Уошингтън Ървинг

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова,
• Епизоди от живота: художника Диан Костов преди мащабната изложба-инсталация в брюкселската катедрала "Сакре Кьор".
• Темите на деня – на хората от последните вагони - разговор с Марта Радева, автор на "Човекът от последния вагон”.
• Темата на деня: Неполитическите сфери на сложната политическа манипулация – контрабанда, незаконен дърводобив, енергетика, корупция, престъпност - разговор с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
• Разговорът: за това как човек се "научава" да пише литературни текстове – с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов.
• Времето на редактора: От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои на 24 април в Театралната зала на Софийския университет.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев
• Здравен бюлетин
• Инфекция от коклюш – разпространение, мерки и клинична картина на заболяването.
• С 11.7% по-високи разходи на домакинствата за здраве през 2023 г. в сравнение с 2022 г. по данни на НСИ – коментар на Петя Георгиева, икономист, фискална политика, образование, здравеопазване към ИПИ.

от 11.00 до 12.00 часа
Конкурс "Пролет 2024"

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Избор на литературната награда "Гонкур" в България 2024. Литературна среща с френската драматуржка Пенда Диуф, която гостува във Френския институт в България.
• Премиера на поетичната книга "Кой те обича" от британската поетеса Каръл Ан Дъфи в новото пространство за култура "Светофар" в София. Разговор с издателя и преводач Калоян Игнатовски.
• Дигиталната култура и книгите на бъдещето. Изложба и културна програма "Книгите оживяват" в Музея за история на София. Разговор с художник илюстраторката Мая Бочева и Милена Радева, куратор на интерактивното събитие.
• Музика, театър и кино: новите сценични роли на Юлия Йорданова-Керана. Среща с певицата преди националната премиера на игралния филм "Ретроспект" на режисьора с международна кариера Стивън Люис Симпсън, който живее и твори в Пловдив.
• "Резервно око", самостоятелна изложба на Радослав Мъглов в столичната галерия "Аросита".
• Премиера на песента "Оставам", която насърчава любовта към родината. Режисьорът Борислав Костов и продуцентът Каролина Димитрова представят музикалния клип.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Алисия Томова
Гласът на Анна Нетребко.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Църквата в нашата история – трагедии и победи
(Преглед в две части върху историята на църквата ни през ликовете на нейните първосвещеници)
Патриарси и екзарси
Болест ли е бил наистина "етнофилетизмът"? Как се еманципира българската църква и защо е било нужно това? Защо Костантин Леонтиев упреква стремежа на българите за църковна самостоятелност? Кои са високите имена в историята ни, от която историята на БПЦ е съставна и неотменна част?
За патриарх Евтимий, за екзарх Йосиф, за екзарх Стефан – разговор с монах Калистрат Зографски от българския манастир в Света гора, със социолога доцент Албена Станева и с богослова от СУ Иван Йовчев за това как се ръководи БПЦ и кои йерарси в нея заслужават нашето специално внимание.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Жените в новата ни история: Българските жени в науката
В този последен епизод разказваме за първите жени, дръзнали да се съревновават с мъжете в различни области на науката. За цялостния процес и борбата за това включване, както и за няколко от най-ярките имена, пробили мъжката съпротива и включили се активно в изследователската и преподавателска дейност на Софийския университет и научните институти разказват проф. Жоржета Назърска и гл. ас. д-р Алека Стрезова от Института за исторически изследвания на БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Преплетени възприятия
26-ото издание на фестивала за пърформънс арт "София ъндърграунд" стартира с тема "Синестезия". Как възприемаме изкуството тук и сега, какви свободи ни дава преплитането на сетивата и дали не е време да се вгледаме и вслушаме в собствените си възприятия.
Ивайло Иванов от организацията на фестивала и Георги Павлов и Ив-Кристиян Ангелов от партньорската организация "Синестезия" гостуват в "Какво се случва" с нови гледища за пърформънс изкуството.
• Моята история моята тема: коя е "Жената с чука"? Музиката и историята на Галина Устоволская оживяват в танцовото представление на Глория Дорлигуцо "DIES IRAE".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Музика от Южните Алпи – от швейцарския италианоговорящ кантон Тичино. В изпълнение на духовитите членове на китарно-мандолинния и цигулков ансамбъл "Канти е Музике Тичино" (автентичен и авторски фолклор от техни студийни албуми) и на рок-уърлд формация "Марко Запа Стрингс", изявявала се през 90-те години на ХХ век, която слушаме с част от концерт, посветен на 700-годишнината на федерация Швейцария през 1993 година.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор с доц. д-р Илия Граматиков по повод тазгодишното издание на Академични пролетни четения.
• Композитор на месеца: творчеството на Рейф Воун Уилямс.
• Жени композитори: произведения от Габриела Ортис.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Как се прави филмов куиз и как една любов към фантастичните и фентъзи филми може да оформи живота и професионалната ти реализация – разговор с Христо Коцев – киноман и основател на фентъзи пространство за срещи и куизи.
• Зелени минути
• А сега внимавайте: Манчестър Юнайтед: Дългоочакваният съвместен албум на Лиъм Галахър ("Оейсис") и Джон Скуайър ("Дъ Стоун Роузис").

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Какво ще кажете за флейтиста Кийт Джарет? Да, пианистът. Слушаме го в дуетен албум с един от вечните му сайдмени, Джак ДеДжонет в доста провокативния им проект, записан в 1971 и видял бял свят 2 години по-късно.
Следва гостувалият и тук френски китарист Юго Липи с последния му проект с версии на любими парчета от американския сонгбуук, през Бийтълс до Серж Генсбур.
До финала – Сюита за Сиена на Енрико Пиеранунци и Джон Сърмън и неговите "Неизречени думи".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10