Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе.

Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт – "Правораздаване" и "Имитация на чувства", с авторски текстове на актьорите и творческия екип, създадени по време на репетициите.


Спектакълът залага на игрови похвати и импровизации, съчетани с музикални и танцови елементи, за да достигне по забавен начин до хората и те да не бъдат просто пасивни зрители, а да станат преки участници в историята, да се замислят над темите и по този начин да се развиваме като общество, разказа в "Артефир" Ева Данаилова. Въпреки забавната форма, представлението поставя важни теми, актуални и днес – за изборите, които правим в живота, за всекидневните ни решения и отговорността, която носим за тях.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В спектакъла участват Ивайло Драганов, Кристиана Ценкова, Ростислав Панков, Дона Вълова, Любомир Кънев.

Сценографията е дело на Евгения Явашева, музиката – на Христо Намлиев, а хореографията – на Стефан Витанов. Консултант е Ангел Петров.

Създаването на спектакъла "Емоции от първа необходимост" на русенска сцена не е случайно. Ева Данаилова е носител на Наградата за млад театрален режисьор през 2023 година в националния конкурс, който Русенският театър организира на името на Слави Шкаров.

Нейната авторска интерпретация беше категоричният избор на журито и спечели вота на публиката и на актьорите, припомнят организаторите.


Според регламента, победителят печели правото да доразвие идеята си, представена в рамките на конкурса след лабораторна работа с актьорите, и от този първоначален вариант да създаде на следващ етап цялостен, завършен спектакъл на сцената на Русенския театър.

Сега спектакълът е вече готов и очаква своята публика.

Премиерата на "Емоции от първа необходимост" е на 27 април. Следващото представление е на 11 май.

Снимки: Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и..

обновено на 08.05.24 в 16:19
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13