Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

| обновено на 28.04.24 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо, французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да се преместят у нас.

Сега Венсан е шоколадиер в Пловдив и заедно със съпругата си внасят какаови зърна от етични ферми в Южна АмерикаВнимателно ги почистват и изпичат, смилат ги на какаова маса и ги оставят да зреят няколко седмици, после ги овкусяват, изливат ги във формички, опаковат ги ръчно и така накрая техните изделия са еталон за истински, качествен, занаятчийски шоколад.

Независимо че е посветен на шоколада и семейството и няма много време, в сърцето си Венсан все още таи любов и към музиката. Като млад музикант той свири в различни групи и експериментира с различни жанрове, като джаз, реге, рок и метъл, а в България работи в сътрудничество с местни артисти. Към настоящия момент се ориентира повече към музика с етно звучене.

Венсан Гайо сподели в ефира на предаването, че цялата история започва със срещата му със съпругата му Мария във Франция, когато тя все още е студентка. През 2008 година, след като Мария завършва обучението си в Лион, те решават да опитат живота в България.

В разговора Венсан споделя, че не е срещнал съществени трудности в България, единствено езикът го е затруднил в началото.

"За разлика от Франция, тук се чувствам свободен да общувам с хора. Във Франция обществото е по-затворено, всеки е в своя кръг. Тук открих, че свободно мога да разговарям с непознати, да се смея с тях, да имам контакти, без притеснение за това как ще ни гледат хората. Природата тук е пълна с разнообразие и богатство", казва той.

Венсан изтъква разнообразието и богатството на природата в България и споделя, че решението им да се занимават с производството на шоколад е вдъхновено от желанието им да представят чист, занаятчийски продукт от висококачествени съставки.

Слушайте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12