Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXVI Национален фестивал на детската книга (8-10 май)

Празник на детската литература и фантазия в Сливен

За 20-и пореден път бе връчена Националната награда "Константин Константинов"

Снимка: Организаторите

Вълшебство, фантазия, приказни герои и празничен дух завладяват всяка година град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга (8-10 май). В рамките на фестивала за 20-и пореден път се връчва и Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване, създадена през 2004 година от Министерството на културата, тогавашния Национален център за книгата, Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" и Община Сливен. За празника на детската книга в "Нашият ден" разказват журналистът Калина Колева, главният организатор на фестивала Росица Петрова и писателката и член на журито Весела Фламбурари.

Росица Петрова споделя, че децата в града са развълнувани в разгара на фестивала. Предстоят над 10 премиери на съвременни, български детски автори и в момента протича литературен маратон в училищата в Сливен и съседните по-малки общини. Множество автори и издатели ще се включат в разнообразните фестивални прояви. Организиран е и научен форум, посветен на литературния герой в съвременната детско-юношеска литература – неговите послания и трансформации в последните две десетилетия. По думите на Петрова фестивалът се старае да проследява най-новите посоки на развитие на детската литература, така че книгите да останат една от най-важните и интересни медии за най-малките и подрастващи читатели. Петрова вярва, че само художественият текст има силата да преобразява и напътства едно дете през трудните етапи на ученическите години и юношеството, особено в днешно време, когато децата са атакувани и от много други медии.  

 "Фестивалът поставя акцент върху качествената художествена книга. Избираме винаги най-доброто както от вече утвърдени наши творби, така и по отношение на дебютите, които представяме.", заявява Петрова.

Тъй като наградата "Константин Константинов" се връчва и на детски илюстратори, една от традиционните инициативи е организирането на самостоятелна изложба на всеки носител на наградата. "Ние срещаме различни поколения творци", казва Петрова и допълва, че в рамките на фестивала се провежда и Международен студентски конкурс за илюстрация. Тази година конкурсната тема е "Из приказния свят на Йордан Радичков", а сред победителите има студентка от Академията по изящни изкуства в Сараево, съобщава организаторът.  

Освен към света на литературата и илюстрацията, Националният фестивал на детската книга обръща поглед и към развитието на анимацията със специални уъркшопове. Организирани са и класове по творческо писане за талантливите деца от различни възрастови групи, водени от Весела Фламбурари и Марин Трошанов.

В Сливен се намира и единственият Музей на театралните кули с над 2500 експоната. Петрова споделя повече за тази любопитна инициатива. Отново в рамките на фестивала се провежда и Национален конкурс за най-атрактивна театрална кукла по любим литературен герой. За 13-та поредна година в конкурса се включват талантливи деца от специализирани школи, като тази година има 200 участници с повече от 250 кукли, които са изложени в ДТ "Стефан Киров", разказва гостът.  

Петрова обявява и тазгодишните носители на наградата "Константин Константинов". За цялостен принос е отличена писателката Цвета Брестничка. Елена Жаблянова е носител на наградата за илюстрация, а Благой Д. Иванов е награден като автор на книгата "Тринайсет чудовища за Хелоуин".

В края на разговора думата взема и Весела Фламбурари, която в момента работи върху детско фентъзи, чийто сюжет ще пренесе читателите в тракийската древност. "Според мен това е единственият фестивал в България, който успява да създаде общност между нас писателите", споделя авторката.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Графикът Петър Лазаров – тук и сега с изложбата "Графика"

Петър Лазаров представя в софийската галерия "Графикарт" самостоятелната изложба "Графика"  – изящна комбинация между китайски графични методи и традиции в българската графика. Близо 20 години българският график живее и твори в Китай и се смята за изключителен майстор на дърворезбата. Петър Лазаров е художник и преподавател в областта на..

публикувано на 20.05.24 в 10:03

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50