Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Снимка: Регионална библиотека

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден" говори Милена Николова – пиар на библиотеката. 

Николова съобщава, че тази година Регионалната библиотека във Враца за първи път ще участва в Националната кампания "Зелено четене". На 18 май в града ще се проведе инициативата "Тур на книгодарите". Книги, дарени от български издателства, ще бъдат поставени на знакови места в централната градска част, за да бъдат открити от бдителни минувачи. Книгите се отличават със специален книгоразделител, който упътва откривателите за следващите стъпки от кампанията, споделя Николова.

На 14 май започва кампанията "Изпрати ми картичка" по повод 70-годишнина от създаването на Регионална библиотека "Христо Ботев". До 1 септември всеки може да изпрати на Библиотеката поздравителна картичка, а 70 участници ще получат специална читателска карта.  

На 15 май, съвместно с читалището в Криводол, ще бъде представен сборникът "Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България". В книгата са събрани краеведски, етнографски и исторически разработки, както и традиционни рецепти от региона.

Милена Николова обявява, че предстои и раздаването на Регионалните награди за библиотекари и библиотеки, които се организират с подкрепата на  териториалната секция на Библиотечната асоциация.

Едно от вълнуващите събития, които Регионалната библиотека е подготвила за своите читатели, е среща с писателката Теодора Димова – 16 май от 17:30 ч.

Всеки, който стане част от Дните на отворените врати, ще получи едногодишен абонамент за отделите и ресурсите на библиотеката, заявява Николова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17