Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йестин Дейвис изпълнява Бах

Йестин Дейвис
Снимка: @iestyndaviescountertenor

Концерт на Йестин Дейвис и ансамбъл The English Concert представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Събитието, което се е състояло на 25 август 2023 г. в "Роял Албърт хол" в Лондон, съчетава две кантати от Йохан Себастиан Бах, които композиторът създава през 1726 – няколко години, след като бива назначен за капел майстор в църквата "Свети Томас" в Лайпциг. Бранденбургски концерт № 3 в Сол мажор допълва програмата.

Британският контратенор Йестин Дейвис е носител на две отличия "Грамофон" и една награда "Грами". След като учи археология и антропология в Кеймбридж, получава музикалното си образование в Кралската академия за музика в Лондон. През 2017 г. кралица Елизабет II му връчва отличието "Член на Ордена на Британската Империя".


На Дейвис партнира ансамбълът от исторически инструменти The English Concert, който миналата година отпразнува своята 50-годишнина. Създаден през 1973 от известния диригент и клавесинист Тревър Пинък, съставът е един от първите, представящи музика от Барока и Класицизма на исторически инструменти, като репертоарът му се простира от Монтеверди до Моцарт.

За изпълнението от фестивала "Промс" миналото лято ансамбълът е под ръководството на Кристиан Безойденхаут. Роден в Южна Африка, но отраснал в Австралия, пианистът специализира в свиренето на исторически клавирни инструменти. През годините е работил с диригенти като Джон Елиът Гардинър, Филип Херевеге, Франс Брюген и Джовани Антонини, както и с ансамбли като Фрайбургския бароков оркестър, Кончерто Кьолн, Collegium Vocale Gent и "Лез Ар Флорисан".


Този вторник (28 май от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на Йестин Дейвис – контратенор, Том Фостър – орган, и ансамбъл The English Concert под ръководството на Кристиан Безойденхаут.

Снимки: ФС на Йестин Дейвис
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59
Антон Раф в ролята на Идоменей

"Идоменей", опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г. Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал. В България операта е..

публикувано на 28.06.24 в 07:50

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09