Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 18 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
"Музиката, която обичам" слага финална точка на концертите на Чик Кърия – този път с групата му My Spanish Heart, чието име говори всичко.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Норвегия и Швеция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Жинка Толсузова, Костадин Варимезов, Ваня Дженезова, Марин Иванов, Вълкана Стоянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Най-старите приказки – Вишу и планината", японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият принц" от Антоан Сент Екзюпери – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: "Непознатият рай" – пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата", показващи устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Разговор със Свилена Велчева от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна.
• В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия, е подредена изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията е документален визуален разказ и се организира по повод 125 години от рождението на художника. Интервю на Юлиана Станимирова с Аделина Филева, директор на СГХГ.
• Книгата "Украйна: война и престъпления" е документален фоторазказ на 93-ма фотожурналисти от 29 страни за разрушителните събития в Украйна. Интервю на Ани Маринова със световноизвестния фотожурналист Кристофър Окиконе и Манол Пейков.
• Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот, даден под наем. Разговор със Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти и представител на фирмата наемател.
• Разговорът: Как тежките взаимоотношенията между мъжете и жените могат да бъдат представени като стенд-ъп комедия? Разговор със актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов и авторът на постановката "Без гаранция" Николай Гундеров.
• Евранет плюс

от 10.00 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• "Смелост за истината" е събитието, с което се отбелязват 40 години от смъртта на Мишел Фуко, за събитието, лекторите и значението на най-цитирания философ днес разказва проф. Ст. Ставру.
• Отразяват ли изпитите след 7 клас знания на учениците, показват ли успехите/провалите на системата или мерят най-вече материалните възможности на родителите. На кого върши работа Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид - питаме Ирина Манушева, автор на петиция Петиция за преразглеждане на сегашната система от НВО и задължителното кандидатстване след 7 клас.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Вълшебната флейта" – нов прочит на операта в "Сити Марк Арт Център", разговор с режисьора на спектакъла Снежинка Аврамова.
• Dog Days – разговор за изложбата в галерия "Структура" с куратора Марина Славова.
• "между другото" – разговор с Десислава Терзиева за изложбата ѝ в галерия "Сариева".
• "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" – разговор за изложбата пред НДК с Венка Рагина, председател на "Асоциация за култура и книжовност".
• "Извън Контрол" – разговор с автора на книгата Кольо Гилъна.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на франко-фламандския композитор от XV век Йоханес Регис чрез изпълнения на вокалния ансамбъл The Clerks с ръководител Едуард Уикам.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Прозвища на византийски владетели в български и сръбски средновековни преводи – проф. Лора Тасева.
• 30 години "За думите": поетът Недялко Йорданов за думите.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Първо безплатно обучение за учители по принципите на демократичното образование в ОУ "Н. Й. Вапцаров" с. Селановци – Маги Благоева и Ива Русинова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини
Епизод три: Жените, един извървян път
Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес;  защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два политически лагера, кризите с терористични атаки, кризите със забранените медикаменти.
Епизод три разказва за пътя, който "извървяват" жените, за да станат част от Олимпийските игри. Началото е още в Античността, когато жените започват паралелни с тези на мъжете женски състезания, които обаче нямат "тежестта" – като престиж и натоварване на Олимпийските игри. След като барон Пиер Дьо Кубертен възобновява Олимпийските игри отново е повдигнат въпроса, дали жените да са част от тях. Събеседниците в епизода коментират аргументите на мъжете в онези времена жените да не спортуват и да не участват в Олимпийските игри, както и първите жени, станали олимпийски шампионки. Епизодът следва хронологията на историческите събития когато след края на ВСВ светът се разделя на капиталистически и социалистически. Тогава в двата свята мястото на жената в обществото, а и в спорта става различно от двете страни на желязната завеса.
Физическите характеристики на спортистите, включително на жените се променят чрез хранителните режими и медикаментозно вмешателство. Този феномен е повсеместен. За спорта важна е тезата, че тялото на професионалния спортист се произвежда подобно на производството на машините. Целите са да е мощно и продуктивно. В производството на телата-машини се намесват и забранените средства. През примери събеседниците в епизода коментират как "социалистическата жена вече може да размахва чук, гюле, да се боксира и участва в борби, за да докаже не само равностойността си на мъжете, но и чисто идеологически да надвие буржоазната жена на Запада. Разбира се, цената на всичко това понякога е голяма."
Участват: доц. Боряна Ангелова-Игова, преподавател по Философия и социология на спорта в Националната спортна академия, проф. Ефрем  Евфермов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Теодор Борисов, д-р по история, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и гл. Асистент Методи Методиев, преподавател по история в НБУ.
Авторска музика: Михаил Михайлов

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Актьорът и неговите роли - разговор с Антон Угринов, режисьор, актьор и преподавател в НАТФИЗ, за функцията на актьорите в един театрален спектакъл и за динамичната им взаимовръзка с различните режисьорски стратегии.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
По повод 100-годишнината от рождението на диригента и композитора Константин Илиев. Първа част.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
В новия епизод на "Аларма" имаме удоволствието да посрещнем Ани Иванова и Марио Георгиев, които са част от екипа на Aniventure Comic Con - най-големият български фестивал за аниме, манга, азиатска култура, западно кино и телевизия, гейминг и комикси. Не пропускайте епизода, за да научите повече за Aniventure Comic Con 2024, който ще се състои на 6-7 юли в Inter Expo Center.
Ани Иванова е един от главните организатори на Aniventure Comic Con. Тя има интерес към японската култура и ще сподели повече както за фестивала, така и за традиционната японска зона в рамките на събитието.
Марио Георгиев е дългогодишен водещ на Aniventure Comic Con, с богат опит в косплей, импротеатър и всички части на сценичната програма. Той ще ни разкаже за вълнуващите конкурси, турнири и работилници, които ще се проведат.
Гостите разказват и за впечатляващия списък от звездни имена, които ще бъдат част от тазгодишното издание, както и за множеството турнири, изложители и другите събития в програмата.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Арфата, все още смятана за чужд за джаза инструмент, всъщност изпълнява функцията на соло партия в редица изпълнения още от 50-те години на миналия век. Оттогава насам техният брой ежедневно расте, затова в предаването проследяваме развитието на тази традиция. Започваме с една от първите джаз арфистки – Дороти Ашби, а после слушаме и Дебора Хенсън-Конант, Карол Робинс, Брандий Янгър…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05