Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Корейското чудо халю" – как Южна Корея стана толкова популярна?

Божидар Александров и Цветелина Борисова
Снимка: БНР

Книгата "Корейското чудо халю" – как Южна Корея стана толкова популярна?" е изследване на Цветелина Борисова, насочено към успеха на южнокорейската културна вълна.

Авторката, която гостува в "Нашият ден", е завършила катедра "Кореистика" към Софийския университет, като интересът ѝ към "корейското чудо" се заражда още през 2010 година.

Халю е понятие, което се отнася до целенасоченото разпростиране на южнокорейското културно влияние в световен мащаб. Явлението е продукт на политическа стратегия за популяризиране на страната, като чрез прилагане на "мека сила" корейците целят да станат по-харесвани и приобщавани към световния пазар. 

По думите на Борисова халю стартира през 1988 година в най-близките на Корея страни – Китай, Хонконг, Тайван – с износ на харесвани сериали и игрални филми. В един момент правителството усеща, че това е много благодатна ниша и започва стратегически да финансира културния сектор.

Борисова споделя, че, изследвайки халю, неминуемо прави паралел между България и Южна Корея. И двете страни се отварят към света в края на 80-те години на ХХ век – тежък и дълъг процес на адаптиране към съвремието. Към днешна дата Южна Корея е видимо много по-развита от България. Според Борисова това се дължи основно на приемствеността в политиката и целенасоченото надграждане на всяко едно постижение.

Това, което отличава Южна Корея от другите малки страни, сдобиващи се със спорадична популярност, е фактът, че корейската среда предлага още много възможности извън културните продукти. Южна Корея привлича с големия си бизнеспотенциал и с изгодните си образователни програми, разказва Борисова.

Разбира се, като всяка друга страна, Южна Корея предлага и някои предизвикателства. Република Корея е близка по териториален мащаб с България, но същевременно там живеят около 60 млн. души. Това води до свръхконкуренция във всички обществени сектори и води до силен стрес от най-ранна възраст.

Книгата "Корейското чудо халю" – как Южна Корея стана толкова популярна?" може да бъде намерена във всички големи книжарници у нас.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30