Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга-изследване за историята и настоящето на най-стария Международен музикален фестивал в България

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините.

В края на летния сезон през 2024 година излиза дългоочакваната книга "Софийски музикални седмици". Студии върху историята и настоящето на фестивала" от д-р Диана Данова-Дамянова.


Книгата е първото по-мащабно и целенасочено изследване на престижния международен форум. Под формата на четири студии се проследява неговата 55-годишна история от създаването му през 1970 година до последните реализирани издания. Тематичните акценти са поставени върху формирането и постепенното трансформиране на фестивалния модел, метаморфозите в организирането и утвърждаването на международния авторитет на форума. Заемащата все по-важно място в репертоара на "Софийски музикални седмици" българска музика е конкретизирана чрез някои творби, изпълнени за първи път. Подробните приложения са допълваща и неразделна част от текста, подкрепен и с богат илюстративен материал.

"Софийски музикални седмици". Студии върху историята и настоящето на фестивала" е издание на Института за изследване на изкуствата при БАН. Книгата се реализира по проект на фондация Международен фестивал "Софийски музикални седмици" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" във връзка с 55-годишнината на фестивала.


Специализираното издание представиха в "Артефир" неговата авторка д-р Диана Данова-Дамянова и настоящият директор на фестивала проф. Момчил Георгиев. Ще чуете и какво сподели проф. Пламен Джуров – дългогодишен директор на "Софийски музикални седмици" по време на официалното представяне на книгата в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Д-р Диана Данова-Дамянова е главен асистент в Сектор "Музика" на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките. В сферата на изследователските ѝ интереси са съвременни музикални фестивали, съхранение на културно наследство, проучване на непознати страници от българската музикална история.

Автор е на книгата "Musica Nova в българската музикална култура" (2009). Публикува студии и статии в научни периодични издания ("Българско музикознание", "Музикални хоризонти"), в поредиците "Нови идеи в музикознанието", в сборници с доклади от научни конференции ("60 години изкуствознание в БАН", "Изкуствоведски четения", "Академични пролетни четения"), както и музикално-публицистични материали в "Музика Viva", "Платформа за изкуства" и др.

Снимки: МФ "Софийски музикални седмици"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05