Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се храним в жегите?

Снимка: Pixabay

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите.

Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска.

Съветът на специалистите е в жегите да приемаме много течности – около 1,5 л на ден.

Освен вода, проф. Ханджиева-Дърленска препоръчва да консумираме повече плодове и зеленчуци, супи, сокове. По думите на професора един здрав организъм трябва да приема дневно поне 400 гр. плодове и зеленчуци.

Айрянът се оказва полезна лятна напитка, тъй като солта в него намалява загубата на соли в следствие на повишеното потене, пояснява диетологът.

Проф. Ханджиева-Дърленска е категорична, че алкохолът дори в малки количества е непрепоръчителен. Приемът на алкохол не само увеличава риска от заболявания, но и носи много калории, допълва диетологът.

Специалистът съветва през лятото да избираме по-леки храни и да избягваме пърженото, което натоварва организма.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Вълков

Илия Вълков: Никой не е измислил нещо по-добро от демокрацията

Какво установи научното проучване, събрано в книгата "Медии и политика. Преплитане и влияние" на Илия Вълков, преподавател по журналистика в УНСС и водещ в програма "Хоризонт" на БНР. Демократични  дефицити "Примерно там, където няма разделение на власт или където се губят границите, там, където няма взаимен контрол, там, където се овладяват..

публикувано на 14.11.25 в 14:15

Наталия Георгиева: Украинският сладкар, който носи вкусове и вдъхновение в България

Днес в рубриката "Мигранти с таланти"  ви представяме Наталия Георгиева , която е от Одеса, Украйна, и е с корени на бесарабска българка. Завършва кулинарно училище за сладкарство в Киев и специализира в Западна Европа, където усъвършенства и надгражда своите кулинарни умения. В Украйна посвещава живота си на кулинарията, а когато пристига в България..

обновено на 14.11.25 в 11:56
Покана за събитието

Класики и нови заглавия: френското кино блести в програмата на "Киномания"

В рубриката "Темата на деня"  на "Нашият ден"  акцентът пада върху откриването на Фестивала на френския филм, част от програмата на "Киномания" . В студиото гостува Мария Конакчиева от Френския институт в България, която разказа за значението на събитието и състоянието на европейското кино днес. Конакчиева подчертава, че макар американското кино да..

обновено на 14.11.25 в 11:34
Покана

Популярни български мъже разкриват чрез изкуство своята уязвимост в "Чуй гласа ми"

За четвърта поредна година популярни български мъже разкриват чрез изкуство своята уязвимост в "Чуй гласа ми". Проектът насърчава говоренето за мъжкото ментално здраве в месеца на световната кампания #Мovember. Този път проектът представя нови лица, нови гласове и нови форми на изкуство, които отварят пространство за съпреживяване, грижа и..

публикувано на 14.11.25 в 10:58

Виетнам: близо или далеч

В периода 13-15 ноември в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда международна научна конференция "Виетнам е близо: наследство, приемственост, бъдеще" , организирана от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" при ФКНФ в партньорство с Института за изследване на изкуствата при БАН и Стопанския факултет...

публикувано на 13.11.25 в 15:26