Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

Снимка: Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай България – 100 национални туристически обекта", чиято годишна среща ще бъде част от събитието. За програмата и участниците разговаряме в "Нашият ден" с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.

"Организацията е сложна, защото се очаква голям брой туристи от цялата страна. Целта е да се възстанови масовият туризъм в България, така както е било, когато Алеко Константинов е започнал да организира туристическото движение у нас", заявява Лазаров.

Фестивалът ще започне с детски образователни лагери, които ще запознаят най-малките участници с най-важните стъпки в един планински преход. По-възрастните гости на фестивала ще могат да се включат в обучение по първа долекарска помощ, съобщава изпълнителният секретар на БТС.

Фестивалната програма включва организирани походи до близките природни местности. Опитните туристи, които са се записали предварително, ще изкачат връх Мальовица заедно с лицензирани водачи.  

Любопитен ще бъде щандът, посветен на носителите на златни значки, посетили 100-те национални туристически обекта през годините. Има и участник, събрал цели 25 значки от основаването на националното туристическо движение през 1966 година до днес, разказва Лазаров.

Музиката по време на фестивала ще изпълняват туристическите хорове от цялата страна, както и младежки музикални групи. По думите на Лазаров всяко от 139-те туристически дружества в страната може да участва с щанд, за да представи дейността си.

Годишна среща на носителите на златни значки ще се проведе в музея "Христо Проданов". Участниците ще споделят интересни преживявания и ще получат награди, заявява Лазаров.

Повече за организацията на фестивала – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата. През пролетта д-р Димитрова беше..

публикувано на 21.08.24 в 08:38

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23