Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

Доц. д-р Красимира Христова
Снимка: Личен архив

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса.

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време – слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика.

Горещините са допълнителен рисков фактор за пациентите с установени сърдечно-съдови проблеми, категорична е доц. Христова. Възможно е обостряне на ритъмните нарушения, тъй като обезводняването води до електролитен дисбаланс в организма, пояснява кардиологът. Ето защо специалистите съветват пациентите да приемат повече течности – но не по-голямо количество, от това, което могат да отделят, добавя доц. Христова.

Хората с артериална хипертония трябва внимателно да проследяват своята терапия и промените в кръвното си налягане, подчертава кардиологът.

Рязката смяна на температурния баланс е шок дори за здравия организъм, обръща внимание доц. Христова. Много млади и здрави пациенти се оплакват от общ дискомфорт, световъртеж, замайване, гадене, защото прекаляват с употребата на климатик, изтъква кардиологът и добавя, че здравият организъм може да понесе между 15-20 градуса разлика при смяната на средата.

Малките деца и възрастни пациенти са най-уязвими в горещините, изтъква доц. Христова. Тя съветва всички да носят шапка и широки и светли дрехи, да консумират по-леки храни и много течности, но без газирани напитки и алкохол.

Когато се колебаете, че нещо не е наред с вашия организъм, не се колебайте да посетите специалист, предупреждава доц. Христова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Георги Пеев – боецът с трансплантирани органи на старт за България в Дрезден

На 17 август в Дрезден, Германия, ще се проведат Световните игри за трансплантирани, в които ще участва и българинът Георги Пеев – човек с две трансплантации, на сърце и бъбрек. Пеев споделя, че подготовката му за състезанието преминава основно в плувния басейн в Хасково. В началото на годината е отделил три месеца за тренировки по кросфит,..

публикувано на 15.08.25 в 11:58

Симпатично, грозно и плашещо – рецептата за успех на Лабубу

Плюшената играчка Лабубу, която в последните месеци превзе социалните мрежи и детските желания, се оказва не просто моден артикул, а и културно явление. Д-р Велислава Петрова споделя, че в нейното семейство Лабубу се е появила "шоково" – осемгодишната ѝ дъщеря е напълно завладяна от тази мания. По думите ѝ, Лабубу е пример за продукт, който обединява..

обновено на 15.08.25 в 11:36

Изтича срокът за заявки за "Балканът пее и танцува"

Днес е крайният срок за изпращане на заявки за участие в Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" , който ще се проведе на 6 и 7 септември в Берковица . Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов – 1872", а целта му е да запази и възроди облика си на пазител на нематериалното културно наследство...

обновено на 15.08.25 в 10:57

Успение на Света Богородица обедини вярващи в Клисурския манастир

Един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица – събра десетки миряни в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", разположен между село Бързия и град Вършец. В този ден вярващи от близо и далеч се отправят към светата обител, за да се помолят и да изразят благодарността си към Божията майка. Както всяка година, и..

обновено на 15.08.25 в 10:22

Рецептата за успех на един главен готвач

Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..

публикувано на 14.08.25 в 10:32