Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 39 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Музикален Среднощен радиоекспрес

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор и Хосе-Мария Бандера, през знаменателния спектакъл от 12.5 в Братислава на Жан-Мишел Жар със специален гост Брайън Мей до последния засега четвърти за четвърт век албум на Мичел Камило и Томатито (Spain Forever Again) и първата част от последната засега трилогия на Паоло Фрезу Legacy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд и фестивална музика от Панама, Еквадор, Перу и Колумбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Румяна Филкова, Цветан Банев, Александра Борисова, Мартин Владимиров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Старият вятър", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"В лунната стая" от Валери Петров

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: 29 август - Отсичане главата на св. Йоан Предтеча. Включване на колегата Ана-Мария Кръстева.
• Темите на деня: За традициите на селото и на града. 22 години от обявяването на Баня, Карловско, за град. Разговор с Иванка Близнакова, художествен ръководител на баненската група за изворен фолклор, част от системата "Живи човешки съкровища".
• Темата на деня: "Яворовите дни" в град Поморие.
• Разговорът – Избрано
- България и патриотизмът в очите на един осмокласник, след посещението му на българското училище в Страсбург. Разговор с ученика Здравко Делчев.
- За трудностите на съвременното будителство и за новите хоризонти пред един отдаден учител. Разговор с доскорошния учител Николина Гурдева.
- За уроците по доброта и ведро настроение, за нуждата от млади приятели, както и за това какво е да играеш хоро на достолепна възраст. Разговор с 97-годишната Мария Петрова.

от 10.05 до 11.00 часа
Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" – Избрано
Водещ: Красимир Мартинов
• Преди началото на учебната година в Цариброд – разговор с директора на гимназията "Св.св. Кирил и Методий" Братислав Стаменов.
• Какво четат учениците от Цариброд – интервю с библиотекаря в средното училище.
• За дейността на дружеството "Българите в Албания" – интервю с председателя на организацията Ахмет Бала.
• България е пристанът за нидерландеца Якоб ван Бейлен – интервю.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа - Избрано
Водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от албумите на италианския вокалист, диджей и продуцент Дани Лосито. Освен авторски композиции изпълнява музика на "Ърт, Уинд енд Файър", Макси Прийст, Бил Уидърс, Били Джоел и "Маруун Файв".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол
• Диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Костантин Илиевски за музикалното начало на 40-ата “Аполония”
• Стефан Командарев и Ели Скорчева за “Уроците на Блага”, с който се открива филмовата програма на фестивала в Созопол
• Изложбите на “Аполония” 2024:
- Асен Шопов представя  фотографиите си, озаглавени “Нашият Созопол”;
- Разговор с дипломантите на Националната художествена галерия, които представят селекция с творбите си от изминалата година.
• Анкета с младите посетители на 40-ите Празници на изкуствата “Аполония”.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате - Избрано
Водещ: Даниела Найденова
Кантатно-ораториална музика на Фани Менделсон.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
Водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука: Ще правим ли с китайците космическа храна? Как ще се включим в програмата на тайконавтите? – разговор с доц. Симеон Асеновски от БАН - Институт по космически изследвания.
• "Нешлифованите диаманти" в българската биология - разговор с проф. Албена Йорданова от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на българския олимпийски отбор по биология.
• Как котленските килими и български шевици "грейнаха" по фасадите на сгради в Котел? – разговор с автора на стенописите Светлозар Янков.
• Учим чрез забавление: Ще измести ли изкуственият интелект художника и как чрез рисуването се възпитава? – разговор с Галина Чунтова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
Водещ: Цветелина Начева
Поредица: Символистичната поема "Пелеас и Мелизанда" на Метерлинк, претворена в музика. Театралната музика на Жан Сибелиус.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Надя Атанасова
Къде намират реализация младите актьори в конкурентната среда на инфлуенсъри, ютубъри, модели и различните нови модерни професии.
Разговор с проф. Елена Баева – режисьор и театрален педагог, и актрисата Янина Кашева.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети – Избрано
Водещ: Лина Мачева
Представя творческата история на акордеониста Димитър Стойков.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Водещ: Валерия Христова
• Продължение на срещата ни с главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, маестро Константин Илиевски, който представя концертите за предстоящия сезон, като разкрива и новите инициативи на състава.
• Кремена Николова - Флор, споделя впечатления след гостуването на Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор на един от престижните фестивали за класическа музика в Любляна.
• Иван Стоянов разкрива програмата на предстоящото 48-мо издание на фестивала "Дни на камерната музика" в Габрово.
• В личен план
• Нови записи на съвременни изпълнители: представяме дебютен студиен албум, издаден от Deutsche Grammophon на пианиста Брус Лиу.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Най-доброто от "Аларма" и "Аларма Пънк Джаз": Нилза Коста от Баия до Болоня – афробразилски ритуален кандомбле-джаз – записи от турнето на Нилза Коста с италианските музиканти Даниеле Сантимоне (китара), Роберто Роси (барабани) и Маурицио Пианкастели (тромпет и клавишни), организирано от "Аларма Пънк Джаз" през април в София, Пловдив и Велико Търново.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
Водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на "Манхатън Трансфър", Пати Остин, Джо Завинул, Стинг, Джаки Терасон, Кени Къркленд, Омар Хаким, Чарли Хейдън, Д-р Джон.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50