Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов

от 0.30 до 3.00 часа
Вавилонската фонотека
Водещ: Цветан Цветанов
Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat, "Светлост", Next To Silence…

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изискано фадо от Португалия.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Книгата и мъдро и учено" от Дора Габе

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дървосекачът и вълшебното дърво", народна приказка

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
Водещ: Анелия Торошанова
• Музикален акцент на седмицата: За четвърта поредна година фестивалът за българска авторска музика Rebel Rebel ще събере най-доброто от алтернативната локална сцена за двудневно събитие на открито. Концертите в афиша на By The Sea предстоят във варненския бар "Ментол" на 6 и 7 септември.
• Епизоди от живота: На 2 септември се навършват 135 години от смъртта (1889) на Захари Стоянов, революционер, политик, журналист и писател. Записи от Златния фонд на БНР и интервю с д-р Искрен Великов, уредник в къща-музей "Захари Стоянов" в Русе.
• Темата на деня: Конституционните реформи и предизвиканата от тях криза. Разговор с д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски".
• Разговорът – Избрано
- За вълнуващите пътешествия, за жаждата за разнообразие и културно обогатяване, и за връзката между пътуването и правоприлагането. Разговор на Божидар Александров с пътешественичката съдия Биляна Вранчева.
- Какво е общото между медицинската физика и християнските мозайки? За необикновеността в обикновените хора. Разговор на Божидар Александров с проф. Славик Табаков от Лондон.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra Култура
Водещ: Мария Мира Христова
Понеделник започва в събота: Коментар на водещата.
• Архивите са живи: Стара София в старите български ленти в инициативата на кино "Влайкова" – този понеделник за посланията на "Рицар без броня" в разказа на Олег Ковачев.
• Културен отпечатък: Софийските потайности или какво разказва вековното дърво до църквата "Св. Вмчк. Георги Победоносец" за живота на Константин Величков и Дора Габе в историческото изследване на Владимир Дворецки.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница - Избрано
Водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Лусиана Суза, Кърт Елинг, Робин Маккел, Джералд Клейтън и Сашал Васандани, Мария Мендес, Виктория Толстой, Сесил Маклорин Салвант и формация "Мат Бианко".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Таня Димова
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол
• Зам.-министърът на културата Илко Ганев специален гост на "Аполония".
• "Здравей! Как си, приятелю?" от сцената на "Аполония" – разговор за мюзикъла на Музикалния театър с режисьора Камен Воденичаров и асистент-режисьора Севар Иванов.
• Георги Господинов с премиера на новата си книга "Градинарят и смъртта" под открито небе в Градската художествена галерия в Созопол.
• Иван Ланджев представя книгата си "За неизбежната случайност" на Празниците на изкуствата.
• "Защото обичам лошото време" на "Аполония" – разговор с режисьорката Яна Лекарска за дебютния ѝ филм, част от филмовата програма на фестивала в Созопол.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
Водещ: Валерия Христова
Представяме творческия път на клавирно дуо "Атмосфери".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
Водещ: Цвета Николова
• За Единството, Единението и Съединението
По темата разговаряме с проф. дин. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН; протодякон Иван Петков – автор на книгата "Да живееш с вяра"; и Бирали Мюмюн – преподавател във Висшия ислямски институт.
• Светове: "Хлопатар от тъга е сърцето" – разговор с Моника Атанасова-Ганчева, автор на книгата със суфи-стихове "Стихове за Аллах".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Петра Талева
Танцът на иглата: Везмото разказва истории
Днес трудно можем да повярваме, че историята на везмото тръгва от… татуировките. Те са знак за принадлежност – към рода и племето, начин за разпознаване: кой е свой и кой чужд. Преди появата на писмеността, те са "езикът", който разказва; плаши вражеските племена, които застрашават; измолва закрила от природните сили. С появата на облеклото, везмото се "прехвърля" от тялото върху дрехите. Променя ли се характерът на везмото? Цветовете? Символиката? Защо на изток извезват и до днес Лунен нефритен заек? Как с помощта на иглата Филомела успяла да избродира своята история? Легендата стигнала до Овидий, а оттам и до нас.
Според българската традиция, ако върху ризата на момата няма шевица, тя все едно е гола, тоест незащитена, не принадлежи към никой род, готов да я брани при посегателство.
Има ли значение къде и как се бродират фигурите във везмото? Защо, например, орнаментът зиг заг в отделните райони на България носи различно послание? А как да си обясним невероятната прилика и космополитност в шевици от Самоковско и в орнаменти от… индианските традиции? Шевицата е писмо, чиито букви вече сме забравили, за да прочетем изумителните истории, които са ни оставили предците.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Яна Пункина
Близкото минало в българското и румънското изкуство.
Как изкуството на двете съседки работи с противоречията и сътресенията на близкото минало. Има ли паралели 35 години след разпадането на социалистическия блок?
В "Какво се случва" гостуват изкуствоведите Александра Мицева и Кристиан Векио от фондация ArtSociety.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Водещ: Магдалена Стоянова
• Боян Кехайов представя XXIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие – Неделино.
• Кристиан Костов с подробности за IX Национален фолклорен събор "Ритъмът на България".
• Спаска Георгиева разказва за Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Водещ: Даниела Найденова
Концерт от Копенхаген с участието на Датския национален концертен хор и Датския национален СО с диригент Фабио Луизи и солист Пиер-Лоран Емар – пиано. В програмата: Рихард Щраус – Метаморфози; Александър Скрябин –Прометей – поема на огъня, опус 60; Рихард Вагнер – Прелюд и Любовната смърт на Изолда из операта "Тристан и Изолда".
Концерт от Осло с участието на Норвежкия Радиооркестър със солист и диригент Кристиан Тецлаф – цигулка. От програмата: Йоханес Брамс – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 77.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
Водещ: Сибила Лилова
Вибрафонистът Лайънъл Хемптън е от малкото музиканти, преживели не малко след всички превратности в историята на джаза. Роден през 1910 година, той успява да се задържи на върха на музикалната стълбица десетилетия наред, минавайки през всички възможни промени в джаза, при това изключително успешно. Зареден с неизтощима енергия, той води своя биг бенд в продължение на 50 години.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други..

публикувано на 15.09.24 в 08:05

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15