Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Редактор: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от канадския фестивал Дю Морие, както и албумът ѝ с Майлз Дейвис и Тутс Тилеманс. Самият Жан-Батист, по прякор "Туутс" Тилеманс също е сред "кръстниците" на предаването и другите два вторника ги посвещаваме на него и концерта му в Антиб-Жюан-ле-пен от 21 юли 1985.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Ирландия и Шотландия.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"За боговете и героите: Аполон и Артемида", древногръцки мит

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Врабчо – цар на птиците" от Максим Асенов

от 8.06 до 9.00 часа
Нашият ден
Водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота: Международен пленер по керамика "Въздух, земя и огън" в двора на къщата в Дълбок дол на артистичното семейство Нина и Цветан Донковски. Разговор с организатора Цветан Донковски.
• Темите на деня: на поетесата Мария Донева на рождения ѝ ден. За светлите и възвишени чувства в живота на човек. Разговор с поетесата Мария Донева.
• На 50-ата годишнина от откриването на единствения по рода си на Балканите и по поречието на Дунав етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене", град Тутракан. Как се съхранява богатата материална и духовна култура, общественото устройство и бита на българите от крайдунавските рибарски селища
• Разговорът – Избрано
- За смешното и тъжното в живота и на сцената. Разговор с актрисата Елена Атанасова.
- За талантите и вярата, за безграничните възможности и силата на духа. Разговор с Десислава Чутуркова – актриса, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
Водещ: Василена Мирчева
• Къде е общият знаменател между киберсигурността и вълшебните приказки и какво може да ни каже историята на Пепеляшка за избора на лична парола – разговор с Лука Вигано, преподавател в Департамента по информатика на "Kинг`с колидж" Лондон.
• Науката не спи: Как спят животните научаваме от Никола Кереков.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водещ: Силвия Чолева
Фестивал на изкуствата "Аполония" – директно предаване от Созопол
• Диалозите с Михаил Неделчев на "Аполония" 2024 – разговор с литературния историк, критик и публицист.
• Актьорът Владислав Стоименов за постановката на Младежкия театър "Опасни връзки", която се играе на сцената на Празниците на изкуствата.
Надежда Радулова представя книгата си "Тук живее Йожи" на 40-ото издание на фестивала в Созопол.
• "Пулсът на танца" в лятното кино на "Аполония" – разговор със сценариста и актьора Георг Киряков за първия български танцов филм.
• Рецитал на Стоимен Пеев и Елена Дикова – интервю.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
Водещ: Калина Томова
Представяне на ансамбъла Profeti della Quinta с ръководител Елам Ротем чрез записи на произведения от Луцаско Луцаски, Саломоне Роси, Филип Вердело, Орландо ди Ласо, Елам Ротем и анонимни композитори.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
Водеща: Венета Гаврилова
• Божествата на съдбата в европейската култура – разговор с авторката на изследването доц. Мая Александрова.
• 30 години "За думите" (от фонда на предаването): По следите на думата "мързел" – доц. Христина Дейкова.
• Всичко за образованието: Наръчник за самонасочено учене за тийнейджъри – разговор с психоложката Нели Цветкова, авторка на наръчника.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Водещ: Ани Маринова
Сладкото като история и ритуал: Захарно петле
Поредицата "Сладкото като история и ритуал" е посветена на сладкия вкус и неговия ритуален и празничен характер. В четири епизода, чрез сладостите в кухнята на българи, турци, бежанци и арменци, ще представим познати и не толкова познати пластове от културата на тези общности у нас. Гостите ни са изследователи, майстори сладкари, запалени кулинари, представители на различните етноси в България.
В първия епизод от поредицата – "Захарно петле" ще проследим историята на сладкия вкус у нас. Сладостите в традиционната култура на българите са специална, ритуална храна, която се консумира в определени случаи, радостни и тъжни, от определени хора, и която има своя символика. Сладкото не е било нито всекидневна, нито пък обикновена храна, а сладките изделия, като захарните петлета, бонбоните, халвите, фондана и карамела, захарните целувки, приготвяли единствено майсторите шекерджии в своите дюкяни.
Събеседници: Мария Маркова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и Боян Минчев, майстор в шекерджийската работилница на Етнографския музей на открито "Етър" в град Габрово.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водеща: Милена Лекова
Творческите общности и тяхното бъдеще – разговор с Орфей Миндов, директор на Националната гимназия "Тревненска школа" и с Петър Михайлов, учител в Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
Водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
Водещ: Мария Вълчанова
Донка Митева и нейното изкуство
Тя е очарователна млада дама, която вече повече от две десетилетия развива и утвърждава своя талант на диригент, педагог и музикален общественик в една от най-престижните европейски музикални школи, каквато е тази на Германия. Това е ръководителят на ансамбъл "Колегиум музикум Берлин" Донка Митева, чиито записи, любезно предоставени от нея, ще звучат тази вечер от 19.30 ч. в предаването "Студио музика", от които ще се убедим, че ръководения от нея състав изпълнява с изключително майсторство образци от целия свят, в това число и българска музика. Заедно с това, самата тя ще ни разкаже за някои от най-значимите моменти и преживявания в творческия си летопис до момента.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Цветан Цветанов
Най-доброто от "Аларма" и "Аларма Пънк Джаз" – записи от турнето на монголско-френско-българското трио (Енкхжаргал Дандарваанчиг – конеглаво монголско чело "мориин хур", Димитър Гугов – гъдулка, и Фабиен Гуйо – ударни) у нас през ноември 2023 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
Водещ: Михаела Колева
Синтезаторите – обект на сериозно любопитство от страна на джаз музикантите от 70-те години насам. Разглеждаме различни възможности за включване на синтезаторите в джаз музиката – от фонов тембър, създаващ специфична атмосфера, до водеща солова линия с открояващ се, понякога дори ексцентричен звук. Слушаме различните начини, по които са възприети синтезаторите от съставите на Дейвид Сеншъс, Ерик Трюфа, Чик Къриа, Арън Паркс…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 16 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 10 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Voodoo Rhythm Records и "примитивният блус" – редки записи на Roy & The Devil’s Motorcycle, Мама Розин, The Dead Brothers, Sudden Infant, Дилейни Дейвидсън и други..

публикувано на 15.09.24 в 08:05

Неделя, 15 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Чайка" от Антон Павлович Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Златният кос" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 14.09.24 в 08:15

Събота, 14 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Фолк психеделичен рок от Гърция - Villagers of Ioannina City. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 13.09.24 в 15:43

Петък, 13 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Таня Любенова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15