Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законодателните инициативи във връзка с пътната безопасност

Христо Терзийски
Снимка: БГНЕС

Пътната безопасност обхваща състоянието на пътищата, тяхната маркировка, техническата изправност на превозните средства, подготовката на водачите на МПС и тяхното поведение на пътя. Българското общество изпитва висока чувствителност към престъпленията, породени от безразсъдно шофиране, употреба на забранени вещества, и настоява за по-строг контрол, по – ефективни наказания и повече безопасност по пътищата.

Законодателните инициативи във връзка с пътната безопасност коментира в "Законът и Темида" Христо Терзийски, народен представител, бивш министър на вътрешните работи.

Терзийски има дългогодишен професионален опит в областта на пътната безопасност, противодействието на престъпността и опазването на обществения ред. Като народен представител той е член на Комисията по вътрешната сигурност и обществения ред, както и на Комисията по контрол над службите за сигурност.

По думите на Терзийски в последните 3-4 години обстановката по българските пътища не се подобрява, а напротив. Гостът запознава слушателите със статистиката по темата.

Държавните органи, които стопанисват пътищата и се грижат за обучението по пътна безопасност в училищата, са в основата на преодоляване на проблема, смята Терзийски. Не на последно място, от значение е обучението на младите шофьори и тяхното по-нататъшно съвестно отношение на пътя.

Октомври 2020 година Министерският съвет прие Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата за период до 2030 година, както и План за действие от 2021 г. до 2023 г. По думите на Терзийски през последните три години изграждането и поддържането на пътища и магистрали е спряло.

Терзийски е един от вносителите за промени в Закона за движението по пътищата. Според госта законодателството има водеща роля в превенцията на ПТП-та. Нарушителите трябва да бъдат своевременно наказани, но за съжаление, по думите на Терзийски, полицията има органичен капацитет и ресурс за овладяване на всички пътни нарушения.

Законопроект предвижда възможност за общините да закупят технически средства за контрол, а при налагане на наказателни глоби определен процент от тях да се връща към тези общини, вложили ресурс, споделя Терзийски. Това би намалило корупционните практики при някои полицейски служители и технически би регистрирало повече нарушения.

Неразделна част от борбата с пътните престъпленията е овладяването на проблема с бързата скорост, употребата на алкохол и наркотици и шофирането без свидетелство за управление на МПС, подчертава Терзийски. В тази връзка е въведена норма за инкриминиране на повторните откази за тест за наркотици или алкохол от страна на участници в ПТП.

Терзийски е на мнение, че в една стабилна политическа обстановка да се работи по нов закон за движението по пътищата.

В края на разговора гостът разказва за участието си в срещата при главния прокурор заедно с родители на загинали при ПТП деца. По думите на Терзийски изготвянето на технически експертизи при водене на дела в съдебна фаза трябва да бъде улеснено, защото става дума за дръзки престъпления, заслужаващи присъди.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24

Розита Еленова за "Тийн Тайм": Мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия

Гост в студиото в ефира на предаването "Нашият ден" днес е Розита Еленова, ръководител на детска театрална школа "Димитър Еленов" , с която обсъдихме значимостта на младите таланти и възможностите, които им се предоставят. Също така говорихме и за новото радио предаване "Тийн Тайм", което направи своя дебют на 15 септември. Ето какво сподели тя:..

обновено на 20.09.24 в 12:22
Никола Рахнев

Връзката, която не се къса: Инициативата на "Гората.бг" за бесарабските българи

Това е една вдъхновяваща и затрогваща история за съхраняването на българската култура и традиции сред бесарабските българи в Молдова. Действията на Никола Рахнев и платформата "Гората.бг" демонстрират важността на връзките между българските общности в чужбина и родината. През 2023 г. Рахнев и неговият екип посещават град Тараклия в Молдова,..

обновено на 20.09.24 в 10:13
Проект на залата

Възраждащата се зала на Княжево – архитектура, обединяваща изкуствата

Отправяме поглед към архитектурното, културно и историческо наследство, неговото значение и опазване. Гост в "Нашият ден" е Десислава Димитрова – архитект по професия и творец по душа – за да разкаже как ще бъде възродено НЧ "Братя Миладинови - 1917" в кв. Княжево. "Възраждащата се зала на Княжево – архитектура, обединяваща изкуствата"..

публикувано на 20.09.24 в 09:54