Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Снимка: Европейска комисия – България

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври.

За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура" разговаряме с куратора Мария Боянова.

Боянова изтъква, че екипът на музея е преминал през специално обучение, за да може да посрещне посетителите на изложбата и да ги преведе през нейните тематични и исторически лабиринти.

Fake (f)or Real е наднационална експозиция, която съдържа примери от цяла Европа. Важно е зрителят да съумее да вникне в детайлите и да се запознае фактологично с представената информация. По думите на Боянова изложбата задава деликатни въпроси и напипва болни места, а някои от инсталациите и разказите предизвикват сериозни емоционални реакции и дискусии. Всичко е представено по начин, по който зрителите да не се чувстват притиснати да формират определено мнение, подчертава Боянова.

Кураторът уточнява структурата на изложбата, която се състои от шест глави, проследяващи историята на фалшификациите с примери от Античността, Средновековието, Просвещението, века на национализма (XIX в.), Втората световна война и ерата на постистините – времето, в което живеем.

Боянова запознава слушателите с някои от любопитните примери, показани в изложбата. Джордж Псалманазар е английски мореплавател от XVIII, който издава книга за о. Формоза (днешен Тайван), в която твърди, че е първият формозец, дошъл в Европа, за да представи своята култура. Псалманазар измисля невероятни истории за бита и вярванията на формозците и книгата му се превръща в сензация, като в преведена на френски, немски и нидерландски. Чак посмъртно Псалманазар публикува мемоари, в които си признава за своето "срамно шарлатанство", разказва Боянова.

Друг акцент в изложбата е белгийската треска по НЛО в периода 1979 година до 1990 година, която стартира след снимка на триъгълно светещо тяло в небето. Следва поредица от подобни "свидетелства". Години по-късно става ясно, че първата снимка е фалшификат.  

Епохата на постистината е представена чрез интерактивни инсталации, които разкриват как работи алгоритъмът в социалните мрежи и доколко сме податливи на фалшиви новини в забързаното си ежедневие.

Боянова изразява надежда, че бъдещите поколения няма да ни съдят твърде строго. Изложбата показва колко е лесно от гледна точка на съвременното ни познание да се присмеем на цивилизацията, която ни е предшествала.

"Фалшификатите съществуват, откакто го има човека. Важно е да не се присмиваме на предходните глави от историята, защото и до ден днешен хората се заблуждават.", казва Боянова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20
Изложба Dog Days, галерия „Структура“ – Правдолюб Иванов, Нестабилен монумент, 2024

"Музей в ефира" отново отваря врати след дълга ваканция

Всеки понеделник, от 16.30 до 17.00 часа, по програма "Христо Ботев" ще звучи предаването "Музей в ефира". В него ще се обсъждат важни текущи събития, тенденции, постижения и проблеми в художествения ни живот. Ще бъде подновена и колекционерската мисия на екипа за събирането на виртуална колекция от произведения, които гостите в студиото биха искали..

публикувано на 30.09.24 в 10:55

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25