Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на психичното здраве:

Проф. Христо Хинков: Гласът на разума започва да затихва

Проф. Христо Хинков
Снимка: Министерство на здравеопазването

В Деня на психичното здраве в "Нашият ден" разговаряме с проф. Христо Хинков, психиатър, бивш министър на здравеопазването.

Разбирането на проблема в областта на психическото здраве в България е свързано с нивото на културно развитие у нас, смята проф. Хинков.

"Изоставаме драстично в това културно развитие от водещи европейски народи, където сме се устремили, където е нашият цивилизационен избор", казва гостът.

Необходимо е в българското общество да се промени отношението към психично болните пациенти. Трябва да бъде видян потенциалът на тези хора да бъдат пълноценни граждани.

След като излиза от НЗОК и започва да работи за Центъра по обществено здраве, проф. Хинков се отдава на темата за реформа в психиатрията. За съжаление наблюдението, което има през всичките тези години, е, че голяма част от самите психиатри у нас са доволни от сегашното положение.

Много стъпки трябва да бъдат извървени, за да се достигне до разбиране и справяне с проблема за психичното здраве, по думите на проф. Хинков. На първо място остава въпросът за акредитацията на психиатрични заведения, която е премахната. Ако акредитацията се обвърже с възможностите за включване на договорите с НЗОК, това би затегнало контрола, обяснява проф. Хинков.

Голям проблем е липсата на клинични пътеки в психиатрията. Няма нито една частна психиатрична клиника, защото тя не би могла да сключи договор с НЗОК. Проф. Хинков споделя, че се е стигнало до решение да се прокарат такива клинични пътеки за тежките психиатрични болести, но то не е влязло в действие.

Психиатърът дава пример с Италия, където още преди близо 40 години започва реформа в отношението на специалистите към психично болните пациенти. В следствие на разбирането, че тези пациенти могат да функционират пълноценно в обществото е затворена голямата психиатрична болница в Триест, разказва проф. Хинков. Гостът пояснява, че в развитите общества тенденцията е насочена към психо-социалната рехабилитация.

Към момента у нас съществуват 12 центъра за психично здраве. Докато заема длъжността министър на здравеопазването, проф. Хинков предлага като част от Плана за развитие и устойчивост да бъдат изградени още 12 центъра в областните градове, където няма такива. Решението е било на прага да се осъществи, но не е достигнала политическа воля, по думите на проф. Хинков.

"Българското общество преминава през някакво развитие, но трудно понася изискванията на демократичното и предизвикателствата на съвременния свят. Появяват се най-различни гласове, които са радикални и призовават към безумни неща. Гласът на разума започва да затихва", коментира проф. Хинков, но допълва, че остава оптимист.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психично здраве, саморегулация и работна среда – какво зависи от нас?

В рубриката "Времето на редактора" разговоряхме за психичното здраве с психотерапевта Ирина Кирякова. Темата на Световния ден на психичното здраве тази година е фокусирана върху работното място – пространство, където често преминава съществена част от живота ни и където много от предизвикателствата, свързани с психичното здраве, стават особено..

публикувано на 10.10.24 в 12:08
Директорът на Държавната агенция

Архивът на Иван Костов: Ценен принос към изследванията на Прехода

На 10 ноември отбелязваме Професионалния ден на архивиста, а тази година той е ознаменуван с едно значимо събитие – дарението на личния архив на Иван Костов, бивш министър-председател и една от ключовите фигури в българския политически преход. От 11:00 часа Държавна агенция "Архиви" официално приема този ценен принос, който включва 6 линейни метра..

обновено на 10.10.24 в 10:42

Училището за надежда в Русаля

Запознаваме се с епизод от живота на едно необичайно място за усвояване на знания и умения  – училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца "Димитър Екимов" в село Русаля. За него, за новата учебна година там и за филма "Училище за надежда", който тръгва по кината на 1 ноември , разказва в "Нашият ден" Анимари Димитрова . За учебното..

публикувано на 10.10.24 в 09:06
Анна-Мария и Катерина Андрееви

Да се завърнеш в България

Ана-Мария и Катерина Андрееви са български сестри, родени и израснали в Америка, които правят избора да живеят в България. Те създават инициативата "ЗаВръщане в България" , която определят като общност, чиято мисия е да улесни завръщането на българите от чужбина. "Бихме искали да създадем ресурс за хора, които живеят в чужбина, да им е обяснено..

публикувано на 09.10.24 в 16:20

Български екип разработи лабораторен модел на кожата за проучване на стареенето

Учени от България успешно разработиха прототип на човешка кожа, който има потенциала да подпомогне научните изследвания в областта на стареенето и дълголетието. Ръководител на тази иновативна разработка е проф. д-р Милен Георгиев, който оглавява отдела по "Растителна клетъчна биотехнология" в Центъра по растителна системна биология и биотехнология. В..

публикувано на 09.10.24 в 12:55