Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 12 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Концептуални албуми: Разказ за абсурда на войната в Tyranny – албум на Shadow Gallery от 1998 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Водещ: Валери Леков
На гости в село Рабиша, община Белоградчик. Кметът и жители на селото разказват за миналото и настоящето на населеното място, поминъка, делниците и празниците на хората, за пещерата "Магура" и Рабишкото езеро.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Ангелина Грозева
• Героите разказват: "Висящите градини на Семирамида".
• Четене с разбиране:
- книгата "Приказки от Йожен Йонеско". Разговор с издателката Гергана Димитрова.
- четене с децата от ЧОУ "Космос", село Осойца.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Водещ: Стойчо Стоев
"Бягайте за здраве" – призив в навечерието на Софийския маратон, но през погледа на ортопеда и травматолога. Гостът проф. Румен Кастелов, началник на клиника в МВР-болница, опитен специалист и хирург. Поставяме акценти върху битовите и спортните травми – професионални и аматьорски. Счупване, навяхване, плоско стъпало, ошипяване, методи на терапия и лечение? Остеопороза, травми при възрастни и деца, протези...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
Водещ: Калина Станева
• Разговор за детското здравеопазване и отбелязваме 155 години от основаването на БАН - с Луис Веласкес Перес, председател на Кубинската академия на науките.
• Семейна рецепта: колко полезна е тиквата и колко разнообразно приложение има в нашата кухня ще разберем от организаторите на седмия национален фестивал на тиквата в село Тетово, Русенско.
• Каним слушателите и на първото издание на Sofia Chilli Fest - първият лют фестивал, организиран в България и региона.
• Семеен маршрут: поемаме към любимата ни Витоша, за да открием чист въздух, детска радост и забавление за цялото семейство, които предстоят в съботния ден на Фестивала на хвърчилата в местност Горно Плато.
• Цирколюция или единствения по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум – "Дебат за цирка” е в разгара си. Какво може да се види и преживее до края му разказва организаторът Гео Калев.
• Питай децата: ще ви заведем в ателие по изработка на кукли в Националната художествена академия, където от 6-годишната Елия разбираме как се шие на "шефска машина" и как след това, с изработените кукли се прави семеен куклен театър.
• Вкусът на истината: пътуваме до Варна, за да отбележим деня на мавруда там.
• Моето семейство

от 11.00 до 12.00 часа
Сътворението – другост и заедност
Водещ: Ана-Мария Кръстева
Смисълът на празниците и традициите за евреите.
Три религиозни празника отбелязват през месец октомври представителите на юдейската общност в България. Рош аШана е началото на еврейската Нова година. Празникът е и първият ден от период, известен като Десетте дни на страхопочитание или Дни на покаяние, през които се смята, че действията на човек могат да повлияят, както на Божия съд, така и на Божия план за този човек. Връхна точка е Йом Кипур – Денят на изкуплението. След това между 16 и 18 октомври юдеите ще отбележат един от най-радостните празници в своя календар – Сукот. Разговор с Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
Водещ: Антон Митов
Разговор с писателката Ангелина Димитрова - Соренсен.

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Водещ: Надежда Московска
Разговор за писателя Ричард Пауърс, който изследва ефектите на модерната наука и технология върху идентичностите и човешкото общуване. Събеседници: Елка Виденова и Александър Попов.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
Водещ: Лили Друмева
Кънтри легенди от 60-те и 70-те години: Доли Партън, Кени Роджърс, Уили Нелсън, Лин Андерсън, Глен Кембъл, Джон Денвър, Кристал Гейл, Джус Нютън, Дон Уилиамс, Дон Гибсън, Джийни Си Райли…

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
Водещ: Теодора Церовска
Изкуството и младите през кризата
• Директорката на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" в Бургас, Алберта Алкалай разказва за неговата цел и техния ежегоден литературен конкурс за младежи. С избраните млади победители от тази година – Кристиян Джамалов, Ясен Янев, Симеон Добрев, Йоана Стоянова, Полина Динчева правим коментар на посетените места в Полша, което е тяхната награда тази година.
• Уредничката на музея "Корчакянум", бившия дом за сираци, създаден от  Янош Корчак, Марта Чешиславска разказва за любовта му към децата и отношението му към тяхното образование.
• Младите момичета, които работят в музея "Полин" за полски евреи в Полша разказват за тяхната мисия да запознаят децата с историята на еврейския народ преди Холокост.
• Екскурзоводът на музея във фабриката на Оскар Шиндлер прави съпоставка между филма и реалните събития и как изкуството има принос в еврейското образование.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Водещ: Ивайло Кицов
• "Алиби", първият дългосвирещ самостоятелен авторски албум на Ели Раданова с премиера на честотите на програма "Христо Ботев".
- топлата връзка на гласовития славей от Силистра със "Субдибула", сред ветераните на родния авангардизъм, които догодина стават на 40
- Алтърнатив поп, софт рок, чудесни балади, синкопирани бийтове, модерни ейсид джаз и трип-хоп. Миналото е затворено в гаража
- Пътят на Ели Раданова от балетната школа на Боряна Кьосева в родния си град, през десетките отличия и забележителното й участие в третия сезон на "Мюзик Айдъл", до съвместните проекти с артисти от Австралия, Африка, Мексико, Япония, Канада, Франция и Германия
- Звуково "Алиби" за бъдещето днес  
• Да приветстваме прогресив рок вълната. True Live Crime, двойният концертен албум на RPWL.
- Баварският квартет, едновремешен кавър бенд на величията "Пинк Флойд", откри собствени хоризонти и най-мрачните кътчета на личността и обществото
- Лесно възприемана сложнотия, но далеч от нафуканите нива на музициране
• ЧРД на Младен Войчич - Тифа - вокалист, китарист, композитор и текстописец.
- На зиг-заг между формациите "Ватрени Полюбак", "Тежка индустрия", "Дивле ягоде", "Парадокс" и ""Биело дугме"
- Войната с Горан Брегович
• ЧРД на Алексей "Мирон" Миронов, сред най-известните рок музиканти в Русия и фронтмен на бандата "Путь Солнца".
- Къде ли не нахлуват фанатиците?! Паган, дет, траш и метъл с езически текстове и атмосфера на безразсъдство
- Fire Talisman, последният солов албум на Мир със специалното участие на Алексей Сивирин, китарист на "Путь Солнца"
• В нощите на скъпите покойници с Бисер Киров: памет за Петко Кицов, Георги Костов, Димитър Вълчев, Димитър Керелезов и Владо Трифонов.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Водещ: Емил Янев
В епизод 561 "Трамвай по желание" представя на своята публика последните исторически издирвания на кинорежисьора и писателя Иван Момчев.
В присъщия си стил той е сътворил истинска кинодраматургия за премълчаната летопис в българската история. Това не е религиозен, нито научен труд, но съдържа по малко и от двете, уточнява авторът. Заглавието на литературно-историческото изследване е "Дълбоки знаци от премълчаваната летопис".
Книгата съдържа внимателно подбрани акценти от българската история. Режисьорът-писател е привърженик на схващането за ранното християнизиране на трако-българското поселение по нашите земи. Особено ценни са изследванията му за връзките между езика и вярата на древните българи и нишката, която ги свързва със съвременността. Работата е там, че по нашите земи живее един от най-древните народи. И един вълшебен ключ от съкровищницата на човешката цивилизация лежи зарит в плодородния чернозем, сред дъхавите градини и хилядолетните лозници на Балканите.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Втората Световна", сериал от Илияна Вълчанова, Ивайла Александрова, Анета Янакиева, Радослав Чичев – епизод 1

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
Водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Литературните маршрути на София, които организира фондация "Прочети София" – писателката Тодора Радева ни разказва за историите, които софийските улици помнят.
• Маршрути: Историята на джамията "Асланхане" от 13 век, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. За красотата на дървените колони, оцелели през вековете, и за това как една джамия получава името "Къщата на лъвовете".

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Водещ: Ивета Грънчарова
Прочути роли на легендарния американски тенор Ричард Тъкър.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 11 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 29 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Магдалена Стоянова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 10.10.24 в 08:35

Четвъртък, 10 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 28 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет. Части..

публикувано на 09.10.24 в 08:25

Сряда, 9 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 27 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Посвещаваме три поредни броя на..

публикувано на 08.10.24 в 15:49

Вторник, 8 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 26 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците както обикновено, са посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Понеделник, 7 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 25 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде гостува за трета поредна година на фестивала "Фламенко Енье" - след Мадрид и Малага е време за Гранада. Слушаме интервюта и документални записи на..

публикувано на 06.10.24 в 08:35