Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не се обличай за вечеря" в Казанлъшкия театър

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си, гласи позната поговорка. Навярно Марк Камолети е напълно наясно с нея, защото пиесата му "Не се обличай за вечеря" сякаш следва този принцип. В нея персонажите като че ли за да объркат всичко и да въвлекат публиката в разказаната ситуация, правят точно каквото са си намислили.

В представлението на една готвачка ѝ се налага да се прави на любовница, актриса и манекенка, за да може истинската любовница в историята да се преструва на готвачка. В същото време съпругата, заради която любовницата прави всичко това, вместо да замине на гости при майка си, остава вкъщи да бъде с любовника си, който е приятел на съпруга ѝ, чиято любовница е готвачката в съдбоносната вечер.

На сцената на Казанлъшкия театър "Любомир Кабакчиев" Максима Боева режисира "Не се обличай за вечеря", а зрителите могат да гледат спектакъла на 19 октомври от 19 часа.

"Това е една много приятна и неангажираща комедия на ситуациите. Един виц, където човек може да се посмее малко на това, което припознава и в себе си – на общата алчност за хубави преживявания“ – казва режисьорката. – Комедията няма претенциите да поучава, тя има единствено претенцията да ни накара да се посмеем, обръщайки ни внимание на човешките недостатъци. На мен лично ми беше много трудно, много е фино това изкуство да намериш смешното в неудобното, в – да го наречем най-общо – нещастието. Надяваме се, че така ще донесем настроение и приятни емоции на зрителите."

Авторът на пиесата – френският драматург Марк Камолети, така изкусно превежда наблюдателите през трагично-комичната ситуация, в която са попаднали персонажите, че на човек му е трудно да не се смее на глас на опита на всеки от замесените да се измъкне от кашата, в която се забъркал. Камолети е автор на повече от 40 пиеси и е награден с едно от най-високите отличия във Франция – "Кавалер на легиона на честта". Дебютната му постановка "Боинг Боинг" е първият му голям международен успех. Тя се играе 7 години в Лондон и има зашеметяващите 2000 представления. Този феноменален факт включва "Боинг Боинг" в книгата на рекордите на Гинес, като най-играната френска пиеса.

По този повод Максима Боева добавя:

"Не се обличай за вечеря" също се играе много, играе се в много театри в България. Все успешно, защото е добра пиеса, защото е смешно написана. Защото историята за едни хора, които са се подхлъзнали в това, че много им се иска освен съпруг или съпруга, да си имат и една любовница или любовник, да си имат и още нещо, е така да се каже, разпознаваема. (…) Но разбира се, като всяка комедия – тази също завършва с щастлив финал, където всичко накрая се нарежда, и така би трябвало да бъде. Защото, ако не се нарежда, каква комедия би било това въобще?!"

За да придадат оригиналност на представлението, напълно достоверна на написаното от автора, Максима и екипът на Казанлъшкия театър подхождат към персонажите в пиесата като към животни.

"Разглеждахме ги като персонажи от басня, това беше така подадено от автора, тъй като цялото действие се развива в една бивша френска ферма. Сядайки с артистите и сценографката Киряна Аврониева, си казахме: "Добре де, и какво като са във ферма? На какви животни ни приличат тези хора?". Така за всеки един от тези персонажи беше избрано по едно животно. Доколкото ни е известно, поне в спектаклите, които сме гледали или за които сме чували, това не беше правено. Разбрахме и след премиерата, че това е направило добро впечатление на зрителите", обясни Боева.

Преводът на текстовете е на Андрей Аврамов, а музиката е дело на Михаил Шишков. В представлението участват Анелия МангъроваБеатрис БлагоеваДесислава СтояноваИван КолевПетър Петров и Стефан Роглев.

Още за "Не се обличай за вечеря" можете да чуете от Максима Боева в звуковия файл, където режисьорката разказва защо общото между постановката и спектакъла на Варненския театър "Формата на нещата", който отново тя режисира, са връзките между хората и това как всъщност разбираме любовта.

Снимка – Казанлъшки театър "Любомир Кабакчиев"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Американски триптих": Литературен поглед към емигрантската съдба

В "Разговорът" ни гостува Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Тя е автор, който от години не живее в България, но въпреки това поддържа силна духовна връзка с родината си. Последната ѝ книга, "Американски триптих", е посветена на темата за емиграцията и разглежда живота на няколко поколения..

обновено на 15.10.24 в 12:20

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04

Конкурсът "Бодлите на таралежите" открива новите литературни надежди на България

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" се разгледа тазгодишното издание на ученическия литературен конкурс "Бодлите на таралежите", който отличава най-добрите млади пера в България. Специален гост в ефира беше социологът Кънчо Стойчев, който е и председател на фондация "Братя Мормареви". Той разказа за 18-то поредно издание на..

обновено на 15.10.24 в 09:46

"50 години по-късно" – юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" при НХА

Националната художествена академия представя юбилейната изложба на специалност "Рекламен дизайн" – "50 години по-късно" в галерия "Академия". Експозицията включва проекти за рекламни пана и пластики, рекламни витрини, рекламно-експозиционни щандове, проекти за търговско-промишлени изложения, за търговско-рекламни пространства, изложбени..

публикувано на 15.10.24 в 08:00
Фабриките на Оскар Шиндлер

Списъкът на Шиндлер – между реалността и киното

Фабриките на Оскар Шиндлер в Полша, Варшава, са мястото, където филмите придобиват реално изображение и също едно по-тризмерно и реално осъзнаване за реалните събития.  Едно от културни места, които посетихме, заедно с младите победители от ежегодния литературен конкурс на Центъра за еврейско- българско сътрудничество "Алеф", оставили у..

публикувано на 14.10.24 в 17:35