Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
Водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Водещ: Людмил Фотев
Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и обратното) Раби Абу-Халил, включително с албум на португалски.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Пъстър калейдоскоп от фолклорна и традиционна музика от островите Зелени нос.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на "Ева квартет", Валери Димчев, Иван Цонков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кратки поучителни истории. Бъдещето" от Луиджи Малерба

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Лучко", по мотиви на Джани Родари – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
Водещ: Люба Константинова
• Епизоди от живота: В Сливен започва изложба на открито, посветна на първия български предприемач Добри Желязков Фабрикаджията, която е част от събитията по отбелязване на 190 години от началото на българската индустриализация.
• Темите на деня от Франкфурт на издателската общност, събрала се за Световния панаир на книгата във Франкфурт – включване на Светлозар Желев.
• Темата на деня: Замърсяването на една река - разговор с архитект Мартин Микуш за случващото се със столичната река Новачица. Включване на представители на "Софийска вода" АД и РИОСВ-София.
• Разговорът: за етичното отразяване на малцинствените общности: фотографът Михаела Вачева за разказването на истории на уязвими представители на обществото и за изложбата "Тук, където съм”, която от 15 октомври може да бъде видяна в пространството на Swimming Pool - домакин и на дискусия по темата на 17 октомври.
• Времето на редактора: Как анализът на несъзнавания сценарий за бъдещето, който от ранна детска възраст носим у себе си, може да помогне за по-добър професионален избор: за книгата "Транзакционен анализ и професионално ориентиране" разказва нейният автор гл. ас. Сезгин Бекир от Института за изследване на населението и човека към БАН.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Atris
Водещ: Александър Райчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Водещ: Диляна Трачева
• Култовата рок група "Портокал" отбелязва "20 години НЕ на сцена" с бутиков концерт и представя нова песен, създадена специално за завръщането на групата.
• Пламен Бонев De La Bona започва новия музикален сезон с песен "Обичам" и нов албум.
• Ирина Флорин представя новата си песен "По-близо".
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
Водеща: Невена Праматарова
• Седмица, посветена на френския писател и дипломат Ромен Гари във Френския институт в София. Прожекция на българо-френския документален филм "Книжарят" на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров. Разговор с режисьора Асен Владимиров преди прожекцията в рамките на 10-тия Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Събитието е част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България.
• Премиера на спектакъла "Както ви харесва" от Шекспир на световноизвестния румънски режисьор Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа (UTE) на сцената на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Разговор с Виолета Тончева от българския екип на театъра във Варна.
• 35-ти Дни на японската култура в България. Гостуваща експозиция "Космос на монохромите" на Кенджи Сато, носител на Голямата награда на Есенното издание на София хартиен арт фест в галерия "Средец" на Министерство на културата. Среща с Даниела Тодорова, артистичен директор на фестивала и японския художник.
• "Българските баси за Борис Христов" с участието на оперните театри на България отбелязва 110-годишнината от рождението на световноизвестния оперен певец. Разговор с Елена Драгостинова, директор на Националния музей "Борис Христов" в София.
• "Интуиция" – албум на експерименталния музикант Мирян Колев и деца от аутистичния спектър. Среща с автора и визуалния артист Росина Пенчева, създател на платформата за съвременно изкуство Capturing Creativity преди представянето на албума в пространството за култура и социални инициативи "Там" във Велико Търново.

В 14.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 14.08 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
Водещ: Алисия Томова
Изпълнения на Чечилия Бартоли

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
Водещ: Бойко Ламбовски
Шахът на политическата дъска
Стогодишнината от основаването на ФИДЕ – световната шахматна федерация, е повод да си припомним как тази игра на война често е служила и като многоходова комбинация в политическата игра с националистически, идеологически и доктринални измерения. Сблъсъците между Фишер, Петросян и Спаски, интригите около двубоя между Карпов и Каспаров, но и нашите успехи и неуспехи в шаха далеч не носят само спортни измерения. Говорим за това със Стефан Сергиев, автор на десетки книги за историята на шаха, с гросмайстора за жени Маргарита Войска, с Радислав Атанасов, ст. асистент в НСА и със шахматния съдия Симеон Стоичков.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
Водещ: Мария Вълчанова
Поредица: "Забравените майстори" – Чешката музика от класиката до съвременността.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва
Водещ: Яна Пункина
• Възрастните и социалните мрежи
По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация? Гергана Хрисчева и Жюстин Томс за проекта Information Matters, обучаващ възрастните хора на медийна грамотност.
• Моята история, моята тема: Оан Мартоноха от трупата на унгарския хореограф Пал Френак за образа на мъжа в съвременния танц.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Водещ: Пламен Георгиев
Фолклорна музика и етно от балкански страни – Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Гърция, Албания. В предимно дамско изпълнение – Брина Вогелник, Тамара Обровац, формация "Путокази", Амира Медунянин, Биля Кръстич, Катерина Пападопулу, Мая Аличкай, Гилиано…

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
Водещ: Петя Габрова
• Продължение на разговора с Преслав Стоянов за дисертацията му "Оркестрови похвати в музиката на Европа от втората половина на XX и началото на XXI век".
• Композитор на месеца е Анна Торвалдсдотир.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Водещ: Радослав Чичев
Италианският драматург Кристиан Галучи и неговите експерименти между театър и науката. "Наблюдение на нощното небе” е фокусирано върху времето, което не е само пространство между думите и действията, а е нещо невидимо, което трябва да бъде извадено на повърхността.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
Водещ: Людмил Фотев
"Джазрауш Биг бенд" довършват Брукнер и не прощават и на Бетовен, а Барни Касъл преобръща Кармен в стилистиката на джаза.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 15 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 31 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са, както обикновено, посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 14.10.24 в 08:25

Понеделник, 14 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 30 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов "Зигфрид: последен дубъл" – предаване, посветено на отишлия си този месец френски режисьор, композитор и авангарден джаз музикант Зигфрид Дебребан (1973-2024),..

публикувано на 13.10.24 в 08:30

Неделя, 13 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Женитба" от Н. В. Гогол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова "Изгрев" гостува на учебното стопанство с..

публикувано на 12.10.24 в 08:35

Събота, 12 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми: Разказ за абсурда на войната в Tyranny – албум на Shadow Gallery от 1998 г. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 11.10.24 в 15:03

Петък, 11 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 29 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Магдалена Стоянова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 10.10.24 в 08:35