"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."
Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.
Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".
Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първия епизод за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света.
Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад. Те, заедно с шеф Ради Стамболов обясниха за сладката пулпа, в която се гушат какаовите зърна, както и колко е важна ферментацията и начина им на отглеждане. Както и защо шоколадът е "храна на боговете", "магия" и "преживяване".
Вторият ни епизод се казва: "Капризният шоколад: технологии, грешки и романтика". В него майсторите шоколатиери разкриваттайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", в които се изпичат, педали за ускорение на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Защо масата трябва да е мраморна или гранитна, когато се темперира на ръка, а не в машина, защо шоколадът изисква да си "бърз като във Формула 1", колко е шумно, когато се приготвя шоколад, кои са най-романтичните процеси, докато от шушулката на какаовото зърно се стигне до нежното, лъскаво блокче шоколад или вкусната ароматна шоколадова напитка – все въпроси, на които отговаряме тук.
В епизода се описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разказват се любопитни истории като тази на Ганаш, на когото е кръстен ганашът или пък как случайно се е получил карамеленият шоколад, защото един майстор се е разболял.
Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".
Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория.
Снимките са на Красимир Бенямин и Антон Кринчев, които са били в какаови плантации по света, за да подберат най-доброто за производството си.
Д-р Ралица Събева е главен асистент от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Десетилетия наред специалисти от цял свят се опитват да намерят от благородния метал на ледения континент. Тя е първият човек, открил злато на остров Ливингстън, близо до българската изследователска база "Свети Климент Охридски". Участвала е в 3..
"Ако искаш да познаеш себе си, огледай се в очите на съседа си" казва древна източна поговорка. За да научим повече за себе си, от 20 години насам в "Познати и непознати" се оглеждаме в очите на съседите ни от различните малцинства в България – турци, арменци, евреи, роми, армъни, каракачани, руснаци... Вглеждаме се и в очите на съседите ни от т.нар...
В ситуация на неспирни изненади, които всекидневно ни поднася не само родната политическа среда, образователната сфера не прави изключение. Обществото е сюрпризирано с "идеи", които най-малкото не са добре обмислени. Нерядко оставаме с впечатлението, че в публичното пространство се подхвърлят сюжети, които, без да са съществени, отвличат вниманието и..
В старата господарска къща на остров Мавриций, чието име се превежда като Еврика, душата на любителя на антики крещи "Еврика" във всяка стая. В Eureka, La Maison Creole не се връщаш назад във времето, а се потапяш в миналото изцяло. И всеки се вглежда през увеличителното стъкло на онова, което го интересува. Аз, например, "залепнах" пред тапетите по..
Антибактериални повърхности с приложение при възстановяване на увредена костна тъкан разработват учени от Института по електроника на БАН. В изследването са използвани лазери със свръхкъси импулси, с които се повишават антибактериалните свойства на керамични и полимерни материали, съвместими с човешката тъкан. Тези проучвания са проведени под..
В ситуация на неспирни изненади, които всекидневно ни поднася не само родната политическа среда, образователната сфера не прави изключение. Обществото е..
Беше въпрос на време звукът на новата вълна на руския пост-пънк да се завърне на софийската сцена, а за Ploho изминалата година и половина беше повече от..
Галина Мирчева отглежда овце от породата асаф в плевенското село Петърница и обича работата си. От пръв поглед е видно, че фермата е ръководена от човек,..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg