"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."
Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.
Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много други интересни неща за шоколада и какаото искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".
Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първите три епизода за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света. Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад.
После, във втория епизод майсторите шоколатиери разкриват тайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".

В третия епизод пък ще разберете как може да намерите шоколад или какао дори на немислими места – в козметиката, в маските за коса, в бебешкия крем и как след като го използват "родителите искат да гушкат бебетата си с часове".
Шеф Ради Стамболов описва как е правил от шоколад суши, всякакви шоколадови спагети и паста, а също така и каква е днес модата за шоколад. Ще научите и две рецепти – едната за това как да приготвите какаов продукт за да подхраните косата си и как да направите съвършения ганаш.
В четвъртия ни епизод: "Добро какао, лош шоколад" разказът е за това, как да различим качествения шоколад. Какво съдържа той и какви са ползите за организма ни от истински доброто какао. Както и защо не бива да има бяла захар и палмови масла в шоколада. В епизода се обяснява предимството на бипродуктите, които могат да се използват за един наистина вкусен и полезен шоколад, както и различни технологии за запазване на ценните съставки в плодовете, които хапваме в добре направените шоколади. И разбира се, с усмивка – защо изразът "на диета съм, не ям шоколад" е неправилен, когато шоколадът е изработен с любов, добро какао и с качествени продукти.
Събеседници: Шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Магдалена Кърлет, консултант по здравословно хранен и Бела Бенова, организатор на дегустации с шоколад.
Снимки: Карасими Бенямин, Антон Кринчев и шеф Ради Стамболов

Храмът Джогеса e сгушен между небостъргачите в центъра на Сеул и се смята за сърцето на корейския дзен будизъм. Всички пътища водят до него, особено ако се разхождате по оживената улица "Джонгно" или около бившия императорски дворец. Като стражи на религията, пред главната сграда – храма Деунджон, ви посрещат две величествени дървета,..
Опитахме чрез подобна градация да предизвикаме гледните точки на проф. Румен Кастелов. Коментарът на водещия специалист, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в МВР болница, определи в началото основните фактори за телесно здраве и добра кондиция на опорно-двигателния апарат. Опитният лекар и хирург постави акценти върху битовите и..
В петък на 14 ноември 2025 г. от 10 часа Физическият факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" отваря вратите си за всички, които искат да преживеят няколко интересни и ползотворни часа. Ученици, учители, родители, деца, студенти и граждани ще могат да видят, че физиката е увлекателна и интересна, че е престижна наука с многобройни възможности за..
На 12 ноември в Ректората на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии със съдействието на катедра "Испанистика" и катедра "Англицистика и американистика" и Филологическият факултет на Пловдивския университет организираха честване на юбилея на известната българска лингвистка , в рамките на което тя представи новата си книга...
В третия епизод, посветен на Националния етнографски музей към БАН, разказваме за образователните програми , които реализира музеят днес. Националният етнографски музей към Българската академия на науките съществува, за да събира и изследва истории и предмети от бита на българина в миналото и настоящето. Сред основните цели на музея са: Да..
Войната в Украйна, защо и за кого е важен Покровск, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Тодор Тагарев : За кого е важен..
Поредната стъпка, която МОН предприема, за да се справи с агресията сред учениците, е увеличаване на броя на училищните психолози и педагогически..
Всяка трета събота от ноември традиционно в цяла Европа и у нас царува театърът. Тази година събитието е на 15 ноември в множество театрални пространства..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg