Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод четири: Добро какао, лош шоколад

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много други интересни неща за шоколада и какаото искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първите три епизода за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света. Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад.

После, във втория епизод майсторите шоколатиери разкриват тайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".


В третия епизод пък
ще разберете как може да намерите шоколад или какао дори на немислими места – в козметиката, в маските за коса, в бебешкия крем и как след като го използват "родителите искат да гушкат бебетата си с часове".
Шеф Ради Стамболов описва как е правил от шоколад суши, всякакви шоколадови спагети и паста, а също така и каква е днес модата за шоколад. Ще научите и две рецепти – едната за това как да приготвите какаов продукт за да подхраните косата си и как да направите съвършения ганаш.

В четвъртия ни епизод: "Добро какао, лош шоколад" разказът е за това, как да различим качествения шоколад. Какво съдържа той и какви са ползите за организма ни от истински доброто какао. Както и защо не бива да има бяла захар и палмови масла в шоколада. В епизода се обяснява предимството на бипродуктите, които могат да се използват за един наистина вкусен и полезен шоколад, както и различни технологии за запазване на ценните съставки в плодовете, които хапваме в добре направените шоколади. И разбира се, с усмивка – защо изразът "на диета съм, не ям шоколад" е неправилен, когато шоколадът е изработен с любов, добро какао и с качествени продукти. 

Събеседници: Шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Магдалена Кърлет, консултант по здравословно хранен и Бела Бенова, организатор на дегустации с шоколад.


Снимки: Карасими Бенямин, Антон Кринчев и шеф Ради Стамболов

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Природно земеделие – епизод 1: Биодинамично земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Радиоенциклопедията "Природно земеделие" запознава аудиторията с историята, практиките и причините за възникването на движенията за..

публикувано на 19.05.25 в 15:10
д-р Антонина Кардашева

Емоционалната интелигентност се унаследява и трябва да се изучава

Емоционалната интелигентност (EQ) се открива в способността да разпознаваш, разбираш и управляваш собствените си емоции, като това включва и способността да изпитваш съпричастност и грижа към чувствата и емоциите на другите. Основните качества, които притежава един емоционално интелигентен човек, са: самосъзнание, самоуправление, мотивация,..

публикувано на 19.05.25 в 10:10

Проф. Кристалина Стойкова: Процесите на планетата Земя са циклични

С планетата Земя се случва това, което се е случвало преди милиони години и ще продължава да се случва. Земята представлява една страшно сложна самоорганизираща се и самоконтролираща се жива система. Ние си мислим, че Земята е мъртва, но тя е жива система и ако погледнете в сайтовете на големите сеизмологични агенции, ще намерите доказателство за..

публикувано на 18.05.25 в 10:00

Йорданка Благоева на 78 изкачи Рейнбоу маунтийн в Перу

Неотдавна легендарната ни световна рекордьорка и олимпийска медалистка в скока на височина Йорданка Благоева се завърна от Перу, след като непрекъснато пускаше снимки и разкази в социалните мрежи от дългото си и увлекателно пътуване. Тя толкова много е бродила по света, че беше неизбежно да я попитам Перу коя посетена поред държава поред ѝ е. Оказаха..

публикувано на 17.05.25 в 16:45
Цвета Брестничка

Какво училище искаме за децата си

Насред силния шум от политически разпри темата за образованието също кънти в общественото пространство с канонада от следващи едно след друго предложения на МОН, които не изглежда да са подплатени с научни доводи, изследвания, дългосрочно планиране и обществено обсъждане, затова пък предизвикват разногласия, подозрения и тревога у хората, пряко..

публикувано на 17.05.25 в 12:25