Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Грузинска пекарна в София: Началото на един вкусен успех

| обновено на 21.03.25 в 09:07
Михаил Метеев
Снимка: Личен архив

Днешният ни гост в рубриката "Мигранти с таланти" идва от отсрещната страна на Черно море и се казва Михаил Метеев. Той е от Тбилиси, Грузия, и се гордее с разнообразието и традициите на своята национална кухня – грузинската, като приема популяризирането ѝ за своя кауза, която го отвежда и в България.

В ученическите си години Михаил е танцувал в известния грузински ансамбъл "Сухишвили" и с него е посещавал София и Варна, така че в известна степен познава нашата страна. След като завършва маркетинг в Грузия и защитава докторска степен по макроикономика, Михаил поема и успешно управлява семейния бизнес.

През 2021 г. напуска Тбилиси и се мести в София с намерението да отвори автентичен грузински ресторант. Преди да предприеме решаващата стъпка обаче, прави проучване на местния вкус и нрави. След като събира необходимата информация, открива малка пекарна за хачапури, която се приема много добре. Успехът ѝ му дава мотивация да се развие и така създава свой грузински ресторант тук.

Михаил смята българите за "близки" и не изпитва носталгия по родината. Споделя, че и тук се чувства като у дома си, а също като грузинците, и българите ценят добрия разговор, приятелството и добрата трапеза.

Но повече за това как се чувства днес един грузинец в България, както и какво е хачапури и как да си го приготвим, ще разкаже самият Михаил Метеев в разговор с Анелия Димитрова.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Николов (вдясно)

Земенски млечни продукти

Кристиан Николов от Земен отглежда заедно с баща си кози, овце и крави в града, където е и малката мандра на семейството. Едрият рогат добитък от породата Монбелиард живее в подножието на Земенския манастир, а оборите за козите и овцете са в другия край на града. Животновъдството предшества мандрата, която произвежда кисело мляко, сирене и..

публикувано на 27.03.25 в 16:10
Доц. д-р Щерьо Ножаров

Сивият сектор е причина у нас частните инвестиции да са по-малко от тези в света

Седмият годишен форум "Производство и търговия", организиран от сп. "Мениджър", постави фокус върху новите търговски маршрути и клиента на бъдещето. В рамките на събитието Петър Ганев, старши изследовател на Института за пазарна икономика, заяви, че България изпреварва средния икономически растеж в ЕС, като двигател на БВП е потреблението на..

публикувано на 27.03.25 в 12:08
Петър Стоянов

Туроператорите на прага на еврозоната

Туристическият сектор се подготвя за присъединяването на България към еврозоната. Петър Стоянов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , говори в "Нашият ден" за готовността и очакванията на бранша, свързани с приема на еврото, както и за туристическия гаранционен фонд, който трябва да бъде създаден..

публикувано на 27.03.25 в 11:30
Кадър от благотворителния бал на 8 март

Клубът Bulgarian Women In Business и неговият празник на идентичността

"Нашият ден" представя клуба Bulgarian Women In Business , обединяващ  българки, майки и успешни предприемачи, живеещи във Великобритания.  Разговаряме с Тинка Денишева , основател на клуба – за подкрепата, за бизнеса в мултикултурна среда и за каузата българско образование зад граница. Bulgarian Women In Business е мрежа, която възниква в..

публикувано на 27.03.25 в 11:26
Полина Карастоянова

Туристическият бизнес е в най-висока степен подготвен за влизане в еврозоната

Националният борд по туризъм организира първата национална конференция на тема "Българският туризъм и присъединяването на България към еврозоната" . Акценти в дискусията, проведена под патронажа на министъра на туризма Мирослав Боршош, бяха въпросите: Как ще се отрази влизането ни в еврозоната върху развитието на българския туризъм? Какви са..

публикувано на 27.03.25 в 10:50