Днешният ни гост в рубриката "Мигранти с таланти" идва от отсрещната страна на Черно море и се казва Михаил Метеев. Той е от Тбилиси, Грузия, и се гордее с разнообразието и традициите на своята национална кухня – грузинската, като приема популяризирането ѝ за своя кауза, която го отвежда и в България.
В ученическите си години Михаил е танцувал в известния грузински ансамбъл "Сухишвили" и с него е посещавал София и Варна, така че в известна степен познава нашата страна. След като завършва маркетинг в Грузия и защитава докторска степен по макроикономика, Михаил поема и успешно управлява семейния бизнес.
През 2021 г. напуска Тбилиси и се мести в София с намерението да отвори автентичен грузински ресторант. Преди да предприеме решаващата стъпка обаче, прави проучване на местния вкус и нрави. След като събира необходимата информация, открива малка пекарна за хачапури, която се приема много добре. Успехът ѝ му дава мотивация да се развие и така създава свой грузински ресторант тук.
Михаил смята българите за "близки" и не изпитва носталгия по родината. Споделя, че и тук се чувства като у дома си, а също като грузинците, и българите ценят добрия разговор, приятелството и добрата трапеза.
Но повече за това как се чувства днес един грузинец в България, както и какво е хачапури и как да си го приготвим, ще разкаже самият Михаил Метеев в разговор с Анелия Димитрова.
Слушайте!Кристиан Николов от Земен отглежда заедно с баща си кози, овце и крави в града, където е и малката мандра на семейството. Едрият рогат добитък от породата Монбелиард живее в подножието на Земенския манастир, а оборите за козите и овцете са в другия край на града. Животновъдството предшества мандрата, която произвежда кисело мляко, сирене и..
Седмият годишен форум "Производство и търговия", организиран от сп. "Мениджър", постави фокус върху новите търговски маршрути и клиента на бъдещето. В рамките на събитието Петър Ганев, старши изследовател на Института за пазарна икономика, заяви, че България изпреварва средния икономически растеж в ЕС, като двигател на БВП е потреблението на..
Туристическият сектор се подготвя за присъединяването на България към еврозоната. Петър Стоянов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , говори в "Нашият ден" за готовността и очакванията на бранша, свързани с приема на еврото, както и за туристическия гаранционен фонд, който трябва да бъде създаден..
"Нашият ден" представя клуба Bulgarian Women In Business , обединяващ българки, майки и успешни предприемачи, живеещи във Великобритания. Разговаряме с Тинка Денишева , основател на клуба – за подкрепата, за бизнеса в мултикултурна среда и за каузата българско образование зад граница. Bulgarian Women In Business е мрежа, която възниква в..
Националният борд по туризъм организира първата национална конференция на тема "Българският туризъм и присъединяването на България към еврозоната" . Акценти в дискусията, проведена под патронажа на министъра на туризма Мирослав Боршош, бяха въпросите: Как ще се отрази влизането ни в еврозоната върху развитието на българския туризъм? Какви са..
Сдружение "Заедно за чиста природа" кани слушателите на "Нашият ден" на разходка до сондажите в община Божурище. В събота (29 март) от 10 ч. желаещите..
Във време, когато бездуховността, безчовечността и незаинтересоваността са сред най-големите предизвикателства на обществото, изкуството може да бъде..
На 26 март в Гьоте-институт, София ще бъде премиерата на новата стихосбирка на Вангел Имреоров "Отмиване на тъмнината". Дизайнът на корицата е на Моника..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg