Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Часът на етиката" – съвместна рубрика на БНР и ИФС

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Снимка: Pixabay

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика", запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики.

Храненето е не просто съзнателен, а и морален избор, по думите на проф. Ставру. То е свързано с етиката на грижата – идеята за състраданието към животните и тяхната експлоатация и консумация. Храненето е част от екологичната етика – представата за въглеродния отпечатък, за влиянието върху биоразнообразието, за устойчивостта и дълга към Земята. Съществува и социално-икономически аспект, свързан с достъпа до храна, с изхвърлянето на голям хранителен отпадък, докато групи от хора гладуват. Храненето е част от идентичността на човека – белег за принадлежност, културна традиция, вяра. Не на последно място проф. Ставру обвързва храненето  с добродетелната етика – умереност и внимание към тялото.

"Кажи какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е характерна етика за модерния свят", заявява философът, според когото самото тяло е "място за философия", част от живата етика.

"Гастрософията" е понятие, което проф. Ставру обяснява като "мъдрост на храненето". Класическата гастрософия, по думите на госта, е поле на биополитика, социални практики и гостоприемство.

"Храненето е език, начин на говорене. Масата, освен маса на гостоприемство, е и сцена. Там могат да се демонстрират различни духовни практики", допълва гостът.

Религиозният пост представлява символично въздържание, насочено към отваряне към Бога, а диетата за отслабване е форма на иманентен самоконтрол, наложен от социални, здравни, естетически норми, пояснява проф. Ставру.

"Как се храним винаги е акт на етически ангажименти, и то на индивидуално ниво", изтъква философът.

Как кулинарните предавания преобръщат представата за кухнята като интимно пространство на любов, защо през малкия екран готвенето изглежда като бойно поле, защо медийният ритуал на хранене привлича зрителите – чуйте отговорите на тези въпроси в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Издаване на строително разрешение – давност

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси. Димитър Димитров, Плевен: Съпругата ми почина преди 10 години. Наследници на нейната 1/2 от притежавания семеен апартамент са двете дъщери (на 23 и 25 години). Аз плащам дължимите данъци на Общината – децата никога не са плащали..

публикувано на 12.09.25 в 14:45
адв. Йорданка Бекирска

Международните отвличания на деца и законодателството в България

Стартира най-новата рубрика на юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Тя се нарича "Параграф семейство".  Семейното право е много подценявано, а касае всички. В този момент то е в една много уязвима ситуация, защото има много законодателни инициативи, непрекъснато се развиват. В рубриката "Параграф семейство" ще стане дума за всичко, свързано..

публикувано на 12.09.25 в 12:45
Мария Черешева

Убийството на Чарли Кърк беше инструментализирано за политически цели

Темата на деня е убийството на Чарли Кърк, което се превърна в пореден повод за поляризация в САЩ, а и у нас. Консервативният активист беше застрелян по време на лекция със студенти в Юта. Убиецът се издирва. Това е поредното политическо нападение в САЩ от общо 150 само от началото на годината. През юни американското общество беше разтърсено..

публикувано на 12.09.25 в 10:50

Младите срещу тоталитарната система

"Съпротивата срещу тоталитарния режим е сравнително добре изследвана, но аспектът на младежката съпротива остава в сянка. Смятам, че тя заслужава да се отдели и да се осмисли самостоятелно – казва Петя Ангелова, културолог в Софийския университет, автор на изследване по темата. – Самите млади имат осъзнато ангажиране към историческите процеси. И през..

публикувано на 10.09.25 в 16:05
Проф. Тодор Кантарджиев

Положението с Covid-19 не е така опасно, както се представя

Нова вълна на Covid-19 – пикът се очаква в края на месец септември, обяви Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Броят на заразените нараства с 30 % на седмична база и ще се удвои. В Lege Artis разговаряме с проф. Тодор Кантарджиев , епидемиолог и бивш директор на НЦЗПБ. По думите на Кантарджиев към момента случаите..

публикувано на 10.09.25 в 14:15