Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Часът на етиката" – съвместна рубрика на БНР и ИФС

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Снимка: Pixabay

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика", запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики.

Храненето е не просто съзнателен, а и морален избор, по думите на проф. Ставру. То е свързано с етиката на грижата – идеята за състраданието към животните и тяхната експлоатация и консумация. Храненето е част от екологичната етика – представата за въглеродния отпечатък, за влиянието върху биоразнообразието, за устойчивостта и дълга към Земята. Съществува и социално-икономически аспект, свързан с достъпа до храна, с изхвърлянето на голям хранителен отпадък, докато групи от хора гладуват. Храненето е част от идентичността на човека – белег за принадлежност, културна традиция, вяра. Не на последно място проф. Ставру обвързва храненето  с добродетелната етика – умереност и внимание към тялото.

"Кажи какво ядеш, за да ти кажа какъв си, е характерна етика за модерния свят", заявява философът, според когото самото тяло е "място за философия", част от живата етика.

"Гастрософията" е понятие, което проф. Ставру обяснява като "мъдрост на храненето". Класическата гастрософия, по думите на госта, е поле на биополитика, социални практики и гостоприемство.

"Храненето е език, начин на говорене. Масата, освен маса на гостоприемство, е и сцена. Там могат да се демонстрират различни духовни практики", допълва гостът.

Религиозният пост представлява символично въздържание, насочено към отваряне към Бога, а диетата за отслабване е форма на иманентен самоконтрол, наложен от социални, здравни, естетически норми, пояснява проф. Ставру.

"Как се храним винаги е акт на етически ангажименти, и то на индивидуално ниво", изтъква философът.

Как кулинарните предавания преобръщат представата за кухнята като интимно пространство на любов, защо през малкия екран готвенето изглежда като бойно поле, защо медийният ритуал на хранене привлича зрителите – чуйте отговорите на тези въпроси в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресение Христово - победа над смъртта

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари.” Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

публикувано на 20.04.25 в 12:21
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45