Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кипър е домакин на два научни форума за устойчиво управление на водните ресурси

Снимка: Pixabay

Научните изследвания и цифровите иновации в областта на управлението на водите са в центъра на дискусиите на две международни конференции, които се провеждат в Кипър от днес и ще продължат три дни. Техен организатор и домакин е Университетът Неаполис в град Пафос.

В 6-ата международна конференция по водна икономика, статистика и финанси и 10-ата конференция по стратегическо управление на активи, които започват днес в Пафос, участват водещи учени и професионалисти от цял свят.

Основните теми, които те ще обсъждат, са насочени към устойчивото развитие на водния сектор, като новият подход за постигането му включва разработване на новаторски системи, засилване на иновациите и цифровизация на процесите. Дискусиите ще дадат възможност за обмен на знания и най-добри практики.

Двата научни форума се провеждат по инициатива на Университета Неаполис в Пафос в сътрудничество с Техническия университет на Крит, със съдействието и под егидата на Международната асоциация по водите.

Домакинството на Кипър е значим успех за академичната и научната общност в страната, заявиха организаторите. То укрепва позицията на университета в Пафос като динамично развиваща се образователна и изследователска институция в Средиземноморието, а също така популяризира и Кипър като център за глобален научен диалог и иновации.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38