Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обявяват носителя на Международната литературна награда на Дъблин

Снимка: facebook/DublinLitAward

Днес ще бъде обявен носителят на престижната Международна литературна награда на Дъблин, чиято финансова равностойност е 100 000 евро. Ще бъде отбелязано и навършването на 30 години от създаването на приза, който всяка година се присъжда на едно произведение от международната художествена литература.

Наградата се осигурява от Общинския съвет на Дъблин. В процеса на номиниране участват обществени библиотеки от цял свят. Тази година номинираните заглавия са 71. Предложени са от 83 библиотеки в 34 държави, сред които Австралия, Канада, Корея и Аржентина.

Ан-Мари Кели от Градската библиотека в Дъблин обяснява, че "тази награда се различава от другите подобни, тъй като екипите за обслужване на читателите в самите библиотеки предлагат номинация въз основа на това коя е най-популярната или най-четената книга в техния район". Този подход е много различен от номинациите, които правят издателите, защото мотивите са много различни, казва още Ан-Мари Кели, като подчертава, че тази награда утвърждава избора на читателя, а не само качествата на написаното произведение.

В краткия списък на номинираните за приза тази година са носителят на наградата "Букър" за 2023 г. — ирландският писател Пол Линч с "Песента на пророка", "Джеймс" от Пърсивал Евърет, "Противникът" от Майкъл Круми и "Северните гори" от Даниел Мейсън.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38