Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как малка българска компания прави хранителни продукти от бирен остатък

| обновено на 26.05.25 в 10:24

В днешното издание на рубриката "Говорят зелените новатори на България" ви срещаме с един от водещите иноватори в устойчивото предприемачество – Денимир Димитров, основател и изпълнителен директор на "Zero Wave", компания с мисия да превръща отпадъци в ценни ресурси. Освен това, той е сред основателите на сдружение "Нулев отпадък България", което работи с международни компании за оптимизиране на работните им процеси и създава образователни наръчници по темата за младежи. В ефира на "Нашият ден" Димитров споделя как започва всичко и накъде се развива инициативата.

Zero Wave e малка българска компания с големи идеи, мисия и желание за опазване на околната среда, което постига, произвеждайки хранителни продукти от суровини, който обикновено биват приемани като отпадък, като например остатъчния малц, отделен след производството на бира. 

Началото: детството на село и прозрението след завръщане от Франция

Интересът на Денимир към нулевия отпадък започва още в ранното му детство, когато прекарва летата при баба и дядо на село. Без да го осъзнава, живее устойчиво – хранителните отпадъци се оползотворяват, нищо не се изхвърля излишно. По думите му това е било част от ежедневието, без екологични термини и мисия – просто начин на живот.

Истинското осъзнаване идва след години, когато се връща в България след следване във Франция. Там вижда как устойчивите практики са част от културата: рециклиране, компостиране, информираност по темата за климатичните промени. За разлика от това, в България тогава липсва обществена чувствителност към тези проблеми. Така, една вечер с приятели, докато обсъждат какво се случва с отпадъка от бирената индустрия, се ражда идеята, от която по-късно се заражда "Zero Wave".

"Оказа се, че само в България, която дори не е типично бирена страна, ежедневно се изхвърлят над 240 тона остатъчен материал от производството на бира", разказва Димитров. Лабораторните тестове показват, че този страничен продукт е богат на макронутриенти, но вместо да бъде използван, често бива изхвърлян и води до отделянето на метан – газ, който е до 28 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

Първите крачки: от идея до международно признание

Компанията "Zero Wave" стартира със силен фокус – да превърне отпадъка от пивоварната индустрия в полезен продукт. Един от първите проекти е създаването на биоразградима посуда, алтернатива на еднократната пластмаса. Идеята идва с въведената през 2019 г. забрана от ЕС за шест вида пластмаси за еднократна употреба.

"Искахме да създадем чиния, която след употреба да се разгражда за 3 до 6 месеца – нещо, което да е в хармония с природата", казва Димитров. Предизвикателствата не закъсняват – няма налична технология, която да постигне това, затова екипът започва от нулата, без външна помощ. Резултатите обаче не закъсняват – компанията печели международно признание и награди за своите иновации.

Какво следва: брашно, крекери и бъдеще без отпадък

Днес фокусът на "Zero Wave" е насочен към производството на брашно от остатъчния материал, което се използва за направата на хранителни продукти като крекери, както и за биоразградима посуда. Брашното вече намира място в производствените линии на големи компании, макар първоначално идеята да е приета с недоверие.

"В началото беше трудно да убедим бизнеса, че този продукт заслужава шанс. Но след като започнаха да го пробват, видяха потенциала му", споделя Денимир.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 години фондация "Четири лапи"

Фондация "Четири лапи" чества своята 25 години от началото на своята мисия – защита и грижа за животните. Организацията ще отбележи годишнината със специално събитие и първото по рода си VR преживяване в Парка за мечки в Белица. Ще бъде открита и нова изложбена зона, посветена на историята на парка, неговите обитатели и мисията на "Четири лапи"...

публикувано на 04.09.25 в 10:24
Кадър от протеста

Жителите на Локорско и Кремиковци протестират срещу инвестиционните намерения в района

След протеста и автошествието на жителите на с. Локорско и кв. Кремиковци срещу инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив и преработка на строителни материали на територията на район "Кремиковци" – разговор в "Нашият ден" с Марин Грозданов , представител на инициативния граждански комитет, организирал протестната акция...

публикувано на 03.09.25 в 10:24
Обмяна на опит по Еразъм+

Илия Петков: Всяко дете има право на качествено образование

"Специални, равнопоставени и ценени в училище и в живота" е проект и инициатива на Средно училище "Иван Вазов" в град Сопот. Училището има сериозен опит в работата по европейски образователни проекти от 2007 година, основно по програмата на Европейската комисия Еразъм+.  В "Нашият ден" разговаряме с координатора и основен двигател на тези..

публикувано на 03.09.25 в 11:00

"Не изяждай мечтата си!"

Новото издание на култовото предаване " И рибар съм, и ловец съм " тази неделя е посветено на един неочакван аспект от риболовните и ловни практики – мечтата! Защото рибарите отдавна вече са повече мечтатели, отколкото колоси на семейната прехрана. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев беседват за новата мода в риболова, а именно "Хвани и..

публикувано на 01.09.25 в 16:50

Започва Църковната нова година

На първи септември започва Църковната нова година . С какво е свързана датата, какво е значението на този ден, какви са приликите и разликите с другите вероизповедания – Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден". Кръстева обяснява: "Църковният календар е създаден за нуждите и изискванията на църквата. Има за цел да създава връзка между..

публикувано на 01.09.25 в 10:28