Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как малка българска компания прави хранителни продукти от бирен остатък

| обновено на 26.05.25 в 10:24

В днешното издание на рубриката "Говорят зелените новатори на България" ви срещаме с един от водещите иноватори в устойчивото предприемачество – Денимир Димитров, основател и изпълнителен директор на "Zero Wave", компания с мисия да превръща отпадъци в ценни ресурси. Освен това, той е сред основателите на сдружение "Нулев отпадък България", което работи с международни компании за оптимизиране на работните им процеси и създава образователни наръчници по темата за младежи. В ефира на "Нашият ден" Димитров споделя как започва всичко и накъде се развива инициативата.

Zero Wave e малка българска компания с големи идеи, мисия и желание за опазване на околната среда, което постига, произвеждайки хранителни продукти от суровини, който обикновено биват приемани като отпадък, като например остатъчния малц, отделен след производството на бира. 

Началото: детството на село и прозрението след завръщане от Франция

Интересът на Денимир към нулевия отпадък започва още в ранното му детство, когато прекарва летата при баба и дядо на село. Без да го осъзнава, живее устойчиво – хранителните отпадъци се оползотворяват, нищо не се изхвърля излишно. По думите му това е било част от ежедневието, без екологични термини и мисия – просто начин на живот.

Истинското осъзнаване идва след години, когато се връща в България след следване във Франция. Там вижда как устойчивите практики са част от културата: рециклиране, компостиране, информираност по темата за климатичните промени. За разлика от това, в България тогава липсва обществена чувствителност към тези проблеми. Така, една вечер с приятели, докато обсъждат какво се случва с отпадъка от бирената индустрия, се ражда идеята, от която по-късно се заражда "Zero Wave".

"Оказа се, че само в България, която дори не е типично бирена страна, ежедневно се изхвърлят над 240 тона остатъчен материал от производството на бира", разказва Димитров. Лабораторните тестове показват, че този страничен продукт е богат на макронутриенти, но вместо да бъде използван, често бива изхвърлян и води до отделянето на метан – газ, който е до 28 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

Първите крачки: от идея до международно признание

Компанията "Zero Wave" стартира със силен фокус – да превърне отпадъка от пивоварната индустрия в полезен продукт. Един от първите проекти е създаването на биоразградима посуда, алтернатива на еднократната пластмаса. Идеята идва с въведената през 2019 г. забрана от ЕС за шест вида пластмаси за еднократна употреба.

"Искахме да създадем чиния, която след употреба да се разгражда за 3 до 6 месеца – нещо, което да е в хармония с природата", казва Димитров. Предизвикателствата не закъсняват – няма налична технология, която да постигне това, затова екипът започва от нулата, без външна помощ. Резултатите обаче не закъсняват – компанията печели международно признание и награди за своите иновации.

Какво следва: брашно, крекери и бъдеще без отпадък

Днес фокусът на "Zero Wave" е насочен към производството на брашно от остатъчния материал, което се използва за направата на хранителни продукти като крекери, както и за биоразградима посуда. Брашното вече намира място в производствените линии на големи компании, макар първоначално идеята да е приета с недоверие.

"В началото беше трудно да убедим бизнеса, че този продукт заслужава шанс. Но след като започнаха да го пробват, видяха потенциала му", споделя Денимир.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Невидимите жени: Непроучването на женското здраве като етичен въпрос

Векове наред жената е била обект на медицински интерес главно заради нейните репродуктивни способности и възможността да роди и отгледа здрави деца. Невидимите за медицината жени или как съвременната наука съзнателно пести от познание как женското тяло реагира на лекарства и терапии – разговор във "Време за наука" с журналистката в сферата..

публикувано на 27.05.25 в 11:47

Водещ, създаден с изкуствен интелект, в пресцентъра на фестивала "Арлекин"

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката. Виртуалният водещ на новинарски емисии Тео, създаден с изкуствен интелект за Великденския концерт на участници от конкурса "Киното – моя любов, моя песен", част от Международния младежки медиен фестивал "Арлекин", ще се материализира отново във Варна. Обръщението на Тео..

публикувано на 27.05.25 в 11:19
Ядреният тест „Касъл Ромео“ на атола Бикини.

Гласът на времето още говори с взривове

Опенхаймер след изобретяването на ядреното оръжие цитира древноиндийския епос "Бхагавадгита", в който се казва, че когато "блясъкът на хиляда слънца" светне в небето, човекът ще стане заплаха за света. До днес атентатите, терористичните актове и военната надпревара правят така, че чуваме по-често за тях, тоест изобретението на Нобел е по-новинарско..

публикувано на 26.05.25 в 13:29

Фолклор и традиции събират етносите в Лозница на едно място

В Лозница днес стартира третото издание на фестивала на етносите под наслов "На една синия, от една паница – под Лозница" . В градския парк ще бъдат представени обичаите и традициите на различните етнокултурни общности в Лудогорието. Фестивалът се организира по проект "Етнокултурното многообразие и културното наследство на Лудогорието", изпълняван от..

публикувано на 26.05.25 в 09:23

В България вече няма ферми за норки, но битката за забрана на добива на ценни кожи продължава

Сдружение КАЖИ ("Кампании и активизъм за животните в индустрията") отбеляза наскоро своя 8 рожден ден. КАЖИ е българска организация с нестопанска цел, основана с цел защита на животните и фокус върху индустриалното животновъдство. Мисията на сдружението е да предотврати страданието на възможно най-много животни, като влияе за въвеждането на..

публикувано на 25.05.25 в 13:25