Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Всеки пети ученик в началното училище в Швеция се чувства несигурен

Снимка: Pixabay

Един на всеки петима ученици в началното училище и един на всеки десет ученици в горния курс на средното училище се чувстват несигурни, според проучване на Националната агенция за образование в Швеция. Шведското обществено радио цитира агенцията, според която безопасността е от решаващо значение за психичното здраве на учениците и възможностите им за развитие в училище.

Изследването показва още, че един на всеки десет ученици както в началното, така и в средното училище изпитва страх в училищната среда. Това е четвъртият пореден доклад на Националната агенция за образование в Швеция.

Елза Льофгрен, ученичка в осми клас, разказва, че липсата на дисциплина в часовете, присъствието на много непознати, страхът от действията на останалите, включително агресията, я карат да се чувства несигурна и влияят на концентрацията и успеха ѝ в училище.

Томас Фурустен от Националната агенция за образование също посочва като обезпокоителен факт твърде големия брой ученици, които се чувстват несигурни в училище. Той припомня, че според Закона за образованието всички ученици имат право на безопасна училищна среда, където могат да се концентрират върху ученето си.

Безопасността на учениците е тясно свързана с психичното здраве, благополучието и способността им да учат и да се развиват до пълния си потенциал, а училищните власти трябва да работят активно за подобряване на училищната среда, казва още той.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38