Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На хайдушка софра в Родопите, пролетно хоро играем


В "Полет над Родопите" отново ще си направим една музикална разходка в ритъма на народната музика. В началото, ще разберете коя песен сте избрали за народна песен на седмицата след гласуване в сайта на Радио Кърджали. Ще тръгнем по пътя на художника към Ивайловград, където днес се провежда фестивала "Пътят на художника". Кремена Кьосева ще ни разкаже повече. След това ще седнем на хайдушка софра в Хасково с Мишо Кадиев, за да ни разкаже за вече традиционния танцов фестивал в града на Богородица - "Хайдушка софра". После ще се отправим към Велинград за да тропнем едно пролетно хоро. Там хорото ще поведе Иван Пещерски, който ще ни каже как се подготвят за седмият фестивал "Пролетно хоро".  Станислава Георгиева ще ни срещне с Андрей Кехайов, който ще ни разкаже за най-старата воденица в кирковско. 

В Ивайловград тече фестивала "Пътят на художника" той е кулминацията на един едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция". Неправителствената организация си партнира в проекта с кметство Чамлъджа, община Кешан, Турция и  с подкрепата на община Ивайловград. Това е един проект който представя фотографии и картини на туристически забележителности от страната. Кулминацията е днес във вила Армира с богата фолклорна програма. След музикална разходка се отправяме към Хасково. 
Там на 24 март ще се проведе  фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра". Откриването е в 9.00ч. с дефиле от централен площад "Свобода", а концертната част ще започне в 9.30ч. в спортна зала "Дружба". Фестивалът не е с конкурсен характер. Участниците се представят с две хора. Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имате възможност да се запознаете с автентичния каракачански танцов фолклор и носии, представени от танцов състав към федерацията на каракачаните. 
И сега от Източните Родопи и Тракия поемаме на запад към Велинград. Там, както знаете на 24 март ще се проведе седмият поред фестивал на любителите на българските хора "Пролетно хоро". Тази година той е под надслов "Хоро сънуваме и хоро наяве играем". Организаторите тази година се радват на засилен интерес на танцови групи от Северозапада. 
И от Велинград се връщаме отново тук в региона. На 22 март в кирковското село Шумнатица ще се проведе празник на качамака. В селото има действаща воденица, която от 100 години не е спирала да мели брашно. Този празник е част от празничната програма на община Кирково по повод 104 години община Кирково.
Всичко това в ритъма на народната музика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03