Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръшни хора се вият в Кърджали, Кутела и Търън

6
Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали



В този епизод на "Полет над Родопите" ще проследим празниците и съборите в региона. 

В смолянското село Търън днес се провежда селищен събор. Празникът е предшестван от седмични спортни мероприятия в селото. Днес на малката сцена в центъра на селото ще се изявят самодейци от читалище "Светлина" и от други самодейци от съседни населени места, а вечерта програма ще изнесе орк. "Родопско настроение". Кметът на смолянското село Търън - Явор Говедаров ще разказва за събор, който се провежда днес в родопското село.
В кърджалийския парк Простор се провежда XX-ти Национален тракийски събор.  На сцената до детската железница в парка, 380 самодейци от почти цяла южна България ще покажат творчеството на родния си край. Организатори са Тракийско дружество "Димитър Маджаров", Тракийското младежко дружество, Народно читалище  ”Тракия-2009” и община Кърджали. Председателят на тракийското дружество Яни Янев разказва за Тракийския събор. 
И в село Кутела също се провежда селищен събор, там празничното настроение ще поддържа орк. "Средногорец". 

Всичко това може да чуете в прикачения файл. 
Традиция стана ежегодното провеждане на Международен фестивал за автентичен фолклор в село Дорково. С подкрепата на Кметство Дорково, община Ракитово, Министерство на културата, фондации и местни фирми фестивалът се провежда успешно, като с всяка изминала година той се разраства и усъвършенства, популярността му се увеличава, както сред българските фолклорни групи, така и сред международните. Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство . На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала. XX Международен фестивал за автентичен фолклор в с. Дорково, общ. Ракитово, обл. Пазарджик ще се проведе от 27 до 29 юли  2018 година. 

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Стара ле мале"  - изп. хор за автентичен фолклор "Родопско изворче"
  • "Излел е Дельо хайдутин" - изп. Мария Бечева и гайдаря Илия Учиков
  • "Ходил бе юнак"  - изп. Мъжката вокална група "Мъжки времена" 
Гласуването е до следващата събота (23.06.2018), тук в сайта на Радио Кърджали.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45