Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида се топи със скоростта на човешки живот

Условията на ледения континент са близки до тези на Марс, твърди полярникът проф. Христо Пимпирев

2
pimpirev
Снимка: Български антарктически институт



Към приключване е работата по филма, посветен на ледения континент "Антарктида-ледена магия", в която са приложени кадри на председателя на НЧ "Обединение 1913" Стоян Анадолиев. Благодарение на кърджалийското участие в 22-ата българска полярна експедиция, на Антарктида се вее знамето на общината, има южен ледник Кърджали и филиал на читалището. Години по-късно, трима младежи, един от които възпитаникът на читалището Георги Краев, се заемат да изберат най-въздействащите кадри от пътуването. Консултант на лентата е проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции до Антарктида.

Защо трябва да знаем повече за Антарктида?

Според полярника българските учени са равностойни на тези от полярните държави. Той е озадачен, че урок за Антарктида е бил премахнат преди време от страниците на учебника по география. Тъй като това е най-чистият континент, човешката дейност и глобалното замърсяване, рефлектират най-много там. В рамките на своите проучвания на терен, за четвърт век ледникът се е отдръпнал към 200 метра, предупреждава учения.
Защо учените настояват да се интересуваме повече от съдбата на ледения континент, какво е мястото на нашия слънчев град на картата на остров Ливингстън, ще чуем от интервюто на Радка Петкова с проф. Христо Пимпирев.

Повече за проекта "Антарктида-ледена магия" и за спомените на Стоян Анадолиев в 22-ата полярна експедиция на Ливингстън, може да научите от интервюто с председателя на читалището на

Стъпилият на ледения континент Стоян Анадолиев: Антарктида ни показва бъдещето на света

Очаквайте и вълнуващия разказ за дигиталното пътуване към Антаркида на Георги Краев, един от авторите на филма, възпитаник на кърджалийското читалище.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида....високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10