Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Св. Пророк Илия" в село Дорково – малкият „Св. Александър Невски“

Мария Божанкова – пазителката на храма

13
Църквата „Свети Пророк Илия“ в с. Дорково
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Църквата "Свети Пророк Илия" в село Дорково е умален вариант на катедралният храм „Свети Александър Невси“ в София.

Строежът на храма започва през 1926 г. по инициатива на кмета Ангел Нисторов и свещеник Фоти Минов, преселник от село Клепушна, Серско. Една част от средствата за построяването на църквата са осигурени от общината, а друга част, както и доброволен труд, са от местното население - българи християни, армъни и българи мохамедани. Архитект е Костадин Мумджиев. Открита е през есента на 1928 г.

Представлява кръстокуполна църква с абсида на изток и камбанария, в която има две камбани. Голямата камбана е дарение от Щерю Караманов. Дължината ѝ е 20 м, ширина 13 м и височина 20 м, с площ 265 квадратни метра. Централният купол е с четири полукръгли свода. Източната страна на наоса завършва с олтар с един престол, а западната част с емпория.


Мария Божанова, която 32 години работи в храма разказва, как нейния баща, когато бил 18-19-годишен ходел из селото и събирал яйца, които използвали за изографисването на храма.

„Баща ми е станал приятел с художниците и той им е помагал, като е събирал яйца. Ходел е от къща на къща в селото и така събрал близо 400 яйца, които били използвани за боядисването на иконите в храма. Пращали са го за билки в гората да събира, които са трябвали, за да стане дадения цвят. Така, че всичко това тук е направено с естествени бои – яйца и билки от гората.“ Разказва Мария Божанкова.


В Дорково живеят българи християни, българи мохамедани, власи, наричани армъни и роми.  

„Никога не сме се карали, не сме влизали в пререкания. Живеем си добре всички заедно. Когато те празнуват Байрям разменяме си подаръци, а когато ние празнуваме Великден те идват при нас и им даваме яйца и козунаци и така. Ромите минаха към сектите, власите се поизселиха, а българчетата и българо мохамеданките се женят и идват в църквата да си кръщават децата,“ разказва още Мария.

Църквата „Свети Пророк Илия“ се обслужва от свещеник, който идва от Костандово.

„Не мога да оставя тоя хубав храм затворен, само за това седя тука. Всеки ден в седем – осем, кога ми уйдиса до осем вечер е отворено. Може един човек да влезе, но църквата е отворена, за заповяда, разказва възрастната жена.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40
Снимката е илюстративна

Баба прекоси две държави заради първия учебен ден на внука си

Таня Типова, дългогодишен начален учител от град Хаджидимово, пропътува стотици километри между Югозападна и Южна България през Гърция, за да присъства на първия учебен ден на внука си Кристиян. Първолакът чу звънеца и пристъпи школския праг в средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Самата Таня Типова е отгледала три дъщери. Посрещала..

публикувано на 16.09.24 в 23:07

Теодора Богданова: Искам да остана Учител

Още по-вълнуващи празници и още по-успешни делници обеща новият директор на средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали Теодора Богданова. Само преди дни тя пое поста от Златко Атанасов, след като спечели конкурс за директор на школото. „Вълнуващо“. Така с една дума определи началото на новата учебна година новоназначеният ръководител на..

публикувано на 16.09.24 в 21:57

Йовковци започнаха новата учебна година с благотворителност

Над 3 500 лв. събраха в благотворителната си инициатива за първия учебен ден "Вместо цвете, подари надежда" възпитаниците, учителите и родителите от средно училище "Йордан Йовков" в Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Людмила Чаушева. Тя припомни, че предложението е дошло от родители, учиници и учители, а точната сума,..

публикувано на 16.09.24 в 17:10