В ивайловградското село Свирачи лазарки запяха из улиците и домовете на хората. Това е стародавна традиция, която се спазва на Лазароден. Този празник се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Силвия Араджиева, която работи в НЧ „Пробуда 1914“ – Ивайловград клон Свирачи разказва за Лазаровден в селото.
„Тази традиция е отколешна традиция и докато имаме желаещи деца да лазаруват и поне докато съм аз тук ще се опитваме всяка година да тачим този празник. Имаме дечица, които не са в село, но са с корени от село Свирачи, живеят в Ивайловград. Въпреки забързаното ежедневие на младите опитвам се да ги ангажирам веднъж седмицата в читалището. Радвам се, че за сега традицията успяваме да я поддържаме. Днес лазарки ще са шест момичета, като една от тях ще бъда лазаря или така наречената кукла Лазар. В миналото традицията е била друга. Вместо кукла се е избирало русо момиче да бъде лазар. За да бъде рапката, царевицата здрава и годината да бъде здрава. Имало такова поверие, че девойка, която е лазарувала, тя вече е готова за женене. Лазарките са посрещани от домакините с тас в който има жито. Домакинята хвърля житото на горе и нарича: „хайде таз година всички пилета полатки да са“. След това стопанката на дома ги дарява със специално направени колачки за този ден, с една голяма погача и яйца. След като момите минат из селото се отправят към едно поточе, до вила Армира, където си хвърлят венчетата във потока. По това се гадае коя мома първа ще се омъжи.“ Това разказва Силвия Араджиева от село Свирачи.
Тя си пожелава, всички хора да сме здрави и да живеем в мир.
„Народа ни е трудолюбив. Той няма нужда от нищо друго. Само да ни е здрав народа. Да има мир на земята. Да се трудим и да живеем свободно.“ С тези думи завършва Силвия от Свирачи.
Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..
Вторият вот на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..
На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..
В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие. Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478