Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Атанасова: Започнем ли да правим равносметки, това значи да спрем

Художничката открива юбилейна изложба, вярва, че търсенето е за цял живот и продължава напред с усмивка

3
Пенка Атанасова
Снимка: Радио Кърджали

С юбилейна изложба живопис и без никакви притеснения за годините, художничката Пенка Атанасова отбелязва своите 60 години. Откриването е на 29 април от 18 часа в Арт галерия "Дар" в Керимовата къща в Кърджали. Приятелите и ценителите на изкуството на Пенка Атанасова ще могат да видят 40 творби, повечето рисувани в последните години и много от които показвани само в чужбина. 
Родена в Русе, живяла в Раднево, завършила математическа гимназия в Стара Загора, Пенка Атанасова прави завой и избира пътя на изкуството. Завършва "Изобразително изкуство" във Великотърновския университет, където среща съпруга си - художника Хари Атанасов, и идва с него в Кърджали. Работи предимно живопис, рисунка, илюстрация, уредник е в Арт галерия "Дар".
"Като се вгледам в цифрите, 60 ми се виждат много. Спомням си, когато бях на 20 години, си мислех, че това е дълбока старост, обаче сега виждам, че това въобще не е вярно. Лично аз се чувствам много по-млада", казва Пенка Атанасова и смята, че има още много идеи, които да претвори на белия лист и платното. В последните години рисува предимно акварел. В центъра на повечето от тях е жената. "Не знам защо, може би защото и аз съм жена и искам да предам и част от мен. Тази чувствителност, която може да предадеш чрез акварелното изкуство, чрез преливанията, разливанията, е много интересна и е близка до моята чувствителност", обяснява художничката и уточнява, че нейните женски образи показват изящност, финност или радост, жизнерадост, очакване.
Освен в настроенията и емоциите, Пенка Атанасова търси вдъхновение и идеи в реалния живот. "Една зима бях провокирана от едни кокичета, които бяха пробили дебелия сняг. Опитах с пръст да натисна и да го пробия, но беше много твърд и доста усилия ми трябваха. А тези малки нежни цветенца бяха пробили. Тогава бях направила цикъл картини с кокичета и си помислих, ето, Бог дава невероятна сила на нежните, малките неща", спомня си Пенка Атанасова.
Тя твърди, че не обича да гледа назад и да прави равносметки. Но е доволна от пътя, който е извървяла и от решенията, които е взимала. "С много неща се заехме (със съпруга й Хари Атанасов, бел.р.) - изкуство, построихме църква, галерията. Обичаме да се нагърбваме и да правим неща за хората и това прави по-смислен живота ни и се чувстваме по-удовлетворени", казва Пенка Атанасова. Гледа и напред в бъдещето: "Нещо, което не успях да нарисувам - цикъл пастелни рисунки или само рисунки, големи формати, в тази посока ми се иска да поработя."
"Аз мисля, че търсенето е за цял живот. Човек, който се занимава с изкуство, остава такъв за цял живот. Каквито и равносметки да правим, по-водещо е търсенето. То е един устрем - да търсиш, да се вдъхновяваш от нещата. Почнем ли да правим равносметки, това значи да спрем", вярва Пенка Атанасова.
Освен рисуването, тя има и други страсти и любови. Казва, че скритата й любов е астрономията, която пази в себе си и не я претворява в картините. Има диплома за любител астроном, изкарана след тримесечен курс. А страстите й са три. С удоволствие през есента ходи за гъби. Обича риболова, а също и да събира минерали. "Кърджалийският край е пълен с интересни камъни, явно ловецът в мен се обажда", смее се Пенка Атанасова.
Как вижда бъдещето? "Ако Господ даде години и здраве да вървим  - колкото ми дава сили, ще вървя напред. Продължавам пак така - с тази дейност в Керимовата къща. С години наред работя това място да съществува, да е място, в което да дойдат хората, да поседят, да погледат изкуство, да се почувствам малко по-различно. И така, да продължа с усмивка напред."


Цялото интервю на Станислава Георгиева с художничката Пенка Атанасова може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Китайци и кубинци, българи и турци излизат на сцената на Дома на културата

Фестивал, който представя различните култури на народите, започва на 16 май в Кърджали. Организатори на събитието под надслов "Сцени на Арда" са  Общински център за култура и младежки дейности, Община Кърджали и Музикална къща ‘’Престо’’. Това съобщи Марияна Ликова, директор на Дома на културата - Кърджали.  Фестивалът ще се проведе в рамките на три..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Радост Николаева: В хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности

17-ото издание на инициативата „Мултикултурният град“ тази година започна днес 14.05.2024 г. с дърво с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство. То се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие Мехмедали, родена в Кърджали..

публикувано на 14.05.24 в 17:37

Ученици подготват театрална премиера по "Малкия принц"

Примиера по текстове на "Малкия приц" ще представят гимназисти от СУ “Отец Паисий”.  Пиесата със заглавие "Телефонът" ще се играе на сцената на театъра в Кърджали на 14 май от 19 часа.   Сценичната версия е на актрисата Маринела Драгомирова, която е и ръководител на театралната школа в СУ "Отец Паисий". "Имахме много търсения, много лутания...

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Откриха Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“

Певци и танцьори се събраха в Хасково за 58-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са от всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи 14, ансамблите 8, индивидуалните изпълнители са 40, а съставите, представящи народните обичаи, са три. Специално..

публикувано на 11.05.24 в 16:11

Телефонът - една история за самотата в света на технологиите

"Телефонът" по "Малкият принц" е и стория за самотата на малкия принц от днешния живот - за нуждата и неспособността да се свързваме с другите, въпреки и заради технологичните процеси. Когато реалността и виртуалността стават взаимнозаменяеми, отчуждението е просто естествена последица. Или може би съзнателен избор? Гимназистите от СУ “Отец..

публикувано на 10.05.24 в 16:11

Творците на Кърджали ни канят на традиционната Великденска изложба

Дружество на художниците и Арт галерия ДАР в Кърджали канят всички приятели и почитатели на изкуството да посетят традиционната Великденска изложба. Откриването ще бъде на 24 април, сряда, от 17.30 часа в Керимовата къща. Както знаем, тя се намира на на ул. Климент Охридски 10. В експозицията ще бъде представен нов автор. Нека добавим цвят и..

публикувано на 23.04.24 в 12:40

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45