Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ароматите на лятото в чинията - пилешко месо с ягодова салца и мента


В сезона на свежите плодове и зеленчуци, откъснати направо от градината, е направо недопустимо да не си направим нещо вкусно с тях. В момента има много ягоди и череши, предимно български, от които могат да се приготвят изкусителни десерти. Но пък ако към пилешкото месо, прибавим и ягоди, то бихме се насладили на два вкуса, които се комбинират изключително приятно. Как,  да чуем от шеф Пеньо Иванов.
"Това, което е съществено за всяка рецепта,....в случая използваме за основен продукт пилешки гърди. Те се почистват, мариноват. Като мариноваме с това, което много обичам. Да се направи една смес от малко зехтин, много малко пасиран чесън, черен пипер, прясно смлян на мелничка, ако има, и вече тук е въпрос на избор каква прясна подправка да се сложи. Може да се сложи риган, може да се сложи мащерка, може да се сложи маточина, естествено магданоз или копър. И с тази смес се маринова месото. Маточината е с много нежен лимонов аромат, така че е повече от логично, според мен. Някой може да сложи и друга подправка, вече е въпрос на вкус. Солта аз я слагам, когато се готви месото, за да не изсушава предварително продукта".
Съветът на шеф Иванов е месото да се нареже равномерно, за да се изпече равномерно.
За ягодовата салца е важно ягодите да "се нарежат по дължина на еднакви парчета, на половинки, после на дължина". Продуктът е важно да е еднакво нарязан. А за овкусяването на ягодите.... "нещата са повече от скромни.  eдна идея сол, балсамов оцет и малко зехтин. Оцетът трябва да е много малко, за да се усеща, че има нещо кисело, но вкусът на ягодата да се запази".
В салцата също може да се сложи нещо зелено - много тънко нарязан пресен лук, малко мента или и двете.
Желателно е гарнитурата, тоест тази салца да се направи почти преди да се изпече месото, тоест те да са почти по едно и също време готови. Допълнително може да се прибави заквасена сметана или цедено кисело мляко.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Нашият колега, водещ на "Полет над Родопите" Божидар Чолаков , освен радиолюбител и редактор, е и пътешественик, обича да се катери до Моняк, да пътува с родопската гъсеница, да търси интересния журналически детайл. Миналата седмица той буквално бе последван от една любопитна история, на път с колата до крепостта Моняк. В нея е вплетена..

публикувано на 11.05.25 в 17:50

Майстори на народните танци с участие в „Полет над Родопите“

Втората част на изнесеното предаване „Полет над Родопите“ по Радио Кърджали беше посветена на майсторите на народните танци – онези, които със сърце и талант съхраняват живия пулс на българския фолклор. Специални гости бяха Танцов клуб „Пъстро хоро“ с главен хореограф Алексей Настев и Представителен ансамбъл за народни танци „Орфей“ при Дом на културата..

публикувано на 10.05.25 в 18:16

Млади таланти гостуваха в изнесеното студио на „Полет над Родопите“

Изнесеното студио на предаването „Полет над Родопите“ се разположи на площад „България“ пред Дома на културата в Кърджали и събра любители на фолклора и живата българска традиция. Събеседници на водещия Божидар Чолаков бяха млади и таланти деца от Кърджали – гайдарят Йоан Петров, народната певица Надежда Димитрова и Детска фолклорна група при СУ..

публикувано на 10.05.25 в 17:26

България в решаващите дни на Втората световна - армия от почти половин милион

На 9 май честваме Деня на Европа – символ на мира, единството и солидарността между европейските народи. Датата бележи и края на Втората световна война на Стария континент, с капитулацията на нацистка Германия през 1945 г. За България този ден е двоен повод за признателност – и към идеята за обединена Европа, и към хилядите български воини, които..

публикувано на 09.05.25 в 15:27

Посрещаме пролетта с Гергьовден и Хъдърлез – ритуали и вярвания от Родопите

Гергьовден и Хъдърлез – два празника, дълбоко вкоренени в културната и духовна памет на Родопите, обединяват поколения българи около символите на пролетта, здравето и плодородието. В многообразието на местните традиции, те се честват от християни и мюсюлмани с общо усещане за ново начало и връзка с природата. Соня Костадинова – уредник в..

обновено на 05.05.25 в 14:22

Шеф Пеньо Иванов показва свои бижута заедно с именития си учител

  Васко или Ивитал, както обича да го наричат или шеф Пеньо Иванов, както го обичат мнозина,  ще участва в изложба от бижута на Владимир Буров и ученици в галерия Готи в Пловдив. Тя е под надслов "Човекът, който промени моя живот" и е изложба на учителя по бижутерство и негови ученици. Учителят Буров е разпалил десетки сърца за ювелирното..

публикувано на 04.05.25 в 18:37

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще научим малко повече за творческото амплоа на шеф Иванов или Васко , което освен креативността в кухнята, чрез готвенето, проявява своето чувство за естетика и в бижутерийното изкуство. Както знаем, Пеньо Иванов е получил световноизвестни личности, но скоро се е усъвършенствал с природата в село Бяла..

публикувано на 04.05.25 в 18:25