Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пирог? Да, български, с череши

Снимка: Петя Аргирова



Друга рецепта с череши, която лесно може да си направите у дома, това е пирогът с череши. Въпреки че е пирог, този сладкиш не е руски, а български. Рецептата е заимствана от небезизвестната Пенка Чолчева, казва нашата приятелка, кулинарката Петя Аргирова. Много лесно се приготвя и е типичен за България. Ето и коментарът на Петя Аргирова: "Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа". А ето и рецептата, ако искате я прочетете, ако искате-чуйте.

ПИРОГ С ЧЕРЕШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР – 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар – с връх
5 с. л. галета – с връх
За поръсване:
2 с. л. ванилова или канелена пудра захар
Започвате с черешите, защото това е и най-бавната работа по сладкиша.
Почиствате ги от дръжките и костилките.
Костилките, с помощта на молив избутвате и така черешките остават почти цели. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.
Почистените череши слагате в подходяща купа и поръсвате със захарта и галетата. Разбърквате и оставяте на страна.
В подходяща купа разбивате яйцето, добавяте киселото мляко, в което предварително се разтворили содата и олиото. Разбивате добре.
Добавяте малко по малко брашното и когато вече не можете да бъркате с телта за разбиване, продължавате с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
Доомесвате на ръка.
Оформяте на руло и отрязвате с нож една трета от тестото.
От по-голямата част разточвате кора, която е с поне 2 см в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта правите и пирога.
Самата форма за торта покривате само на дъното с хартия за печене. Не се маже с мазнина.
Покривате дъното на формата и малко по стените с готовата кора.
Подреждате почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.
По-малката част от тестото разточвате на продълговата кора с размер 24 см по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.
От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязвате лентички с ширина около 1,5 см.
Лентите подреждате кръстосано върху черешите.
Печете пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.
След като изстина пирога, го поръсвате с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фолклор от Родопите оживява в Сладун – празник с песните на Кичка Савова

Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..

публикувано на 19.04.25 в 14:30

Политологът проф. Евгений Дайнов: ДПС-ДПС не може да преминава през кризи

Вторият вот  на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..

публикувано на 17.04.25 в 13:31

Звук от Балканите: Хор „Ваня Монева“ с два триумфални концерта в Атина

На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..

публикувано на 17.04.25 в 12:11

Ресми Мурад: Няма смисъл да бъдем смокиновия лист на това правителство

В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие.  Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..

публикувано на 17.04.25 в 10:37
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58
Един от живописните мостове над Лоара в град Блоа

Франция, мон амур! Еп.49

В епизод 49 на рубриката „Франция, мон амур!“ с водещ Нурай Садулов ще разкажем за интересни градчета в департамента Лоар и Шер, с което ще сложим край на поредицата от епизоди, посветени на Долината на Лоара. Ще чуете кой град освен Блоа е удостоен с етикета „град на изкуството и историята“ от Министерството на културата на Франция. Ще..

публикувано на 13.04.25 в 17:52

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39