Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пирог? Да, български, с череши

Снимка: Петя Аргирова



Друга рецепта с череши, която лесно може да си направите у дома, това е пирогът с череши. Въпреки че е пирог, този сладкиш не е руски, а български. Рецептата е заимствана от небезизвестната Пенка Чолчева, казва нашата приятелка, кулинарката Петя Аргирова. Много лесно се приготвя и е типичен за България. Ето и коментарът на Петя Аргирова: "Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа". А ето и рецептата, ако искате я прочетете, ако искате-чуйте.

ПИРОГ С ЧЕРЕШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР – 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар – с връх
5 с. л. галета – с връх
За поръсване:
2 с. л. ванилова или канелена пудра захар
Започвате с черешите, защото това е и най-бавната работа по сладкиша.
Почиствате ги от дръжките и костилките.
Костилките, с помощта на молив избутвате и така черешките остават почти цели. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.
Почистените череши слагате в подходяща купа и поръсвате със захарта и галетата. Разбърквате и оставяте на страна.
В подходяща купа разбивате яйцето, добавяте киселото мляко, в което предварително се разтворили содата и олиото. Разбивате добре.
Добавяте малко по малко брашното и когато вече не можете да бъркате с телта за разбиване, продължавате с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
Доомесвате на ръка.
Оформяте на руло и отрязвате с нож една трета от тестото.
От по-голямата част разточвате кора, която е с поне 2 см в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта правите и пирога.
Самата форма за торта покривате само на дъното с хартия за печене. Не се маже с мазнина.
Покривате дъното на формата и малко по стените с готовата кора.
Подреждате почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.
По-малката част от тестото разточвате на продълговата кора с размер 24 см по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.
От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязвате лентички с ширина около 1,5 см.
Лентите подреждате кръстосано върху черешите.
Печете пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.
След като изстина пирога, го поръсвате с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Организират акция по почистване на Централния гробищен парк в Кърджали

Общинското предприятие „Обредни дейности“ Кърджали организира акция по почистване на Централния гробищен парк. Кампанията ще се проведе в събота, 11 октомври, от 10:00 часа, а поканата е отворена за всички граждани, желаещи да се включат. „Инициативата цели подобряване на хигиената и поддържане на гробните места като израз на уважение и почит..

публикувано на 10.10.25 в 13:28

Държавният архив в Кърджали отбелязва 65 години с изложба „Източните Родопи през фотообектива“

10 октомври е Деня на българските архивисти. Държавен архив - Кърджали ще отбележи профестионалния си празник и 65 години от създаването си с откриването на изложбата „Източните Родопи през фотообектива“. По този повод разговаряме с началника на архива Гергана Димитрова. „Изложбата ще представи 16 табла с фотодокументи, съхранявани във фонда на..

публикувано на 10.10.25 в 11:15
Снимката е илюстративна

Дежурни машини са на разположение за снегопочистване в Смолянско

8 снегопочистващи машини обработват настилките по републиканските пътища в област Смолян з аради продължитерен снеговалеж.  временно е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Предела“. Проходът „Рожен“ е отворен и по него се преминава без ограничения. Екипите на пътноподдържащите фирми..

публикувано на 08.10.25 в 16:32

Класика, комедия и балетен вихър в „Змеят и голямата балетна бъркотия“

Със закачливо заглавие и впечатляващ творчески екип,  спектакълът „Змеят и голямата балетна бъркотия“  обещава да пренесе публиката в магичен свят, където класически балети се срещат с хумор, фантазия и сценична енергия. Премиерата ще се състои на  10 октомври  в обновената зала на читалище  „Заря – 1858“ – Хасково  и ще отбележи началото на  25-ия..

публикувано на 08.10.25 в 16:13

Трифена“ оживява в Кърджали – история, родена от сърцето на Родопите

По повод Деня на Кърджали, на 10 октомври от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде представен романът „Трифена“ – книга на Костадина Костова, дълбоко свързана с Родопите, женската съдба и историческата памет. Книгата преплита реални исторически събития с личното израстване на героинята, вдъхновена от историческата фигура..

публикувано на 08.10.25 в 10:46

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

За една тиквена рецепта, както за още две сладки изкушения - с последните смокини и крема сирене, разговарям с народния изпълнител Федан Меров, който е солист в ансамбъл "Родопа" в Смолян. Но това във втората част на предаването . А в първата - бърканица от кешкек, малко хухленски рецепти и преживяванията на Маги Гигова в будистки манастир сред..

публикувано на 05.10.25 в 18:31

Юбилеен национален фолклорен фестивал „Перпера“ в Кърджали

Наближава поредното издание на националния фолклорен фестивал по танци „Перпера“ в Кърджали. Организатори са народно читалище „Тракия - 2009“ и тракийското дружество „Димитър Маджаров“. „Това е 10-ото юбилейно издание на националния фолклорен танцов фестивал. Организираме го съвместно с община Кърджали и читалище ‘Тракия 2009’“, обясни Яни Янев,..

публикувано на 04.10.25 в 17:15