Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът поиска пълна проверка на културното министерство, заради спрените пари за разкопки

Илияна Йотова: Искам да видя стабилна България

И си направи снимка за спомен в двора на храма десетилетия след като е участвала в археологическите разкопки по разкриването му

Снимка: Георги Аргиров - Арго


Парламент със стабилно мнозинство, което да преведе страната през кризата. Това поиска за България вицепрезидентът Илияна Йотова от свещения връх Перперикон, където беше на посещение по покана на Регионалния исторически музей, проф. Николай Овчаров, кмета на Община Кърджали Хасан Азис. Тя коментира пред журналисти спряното финансиране на знакови археологически обекти това лято, включително скалния град на траките и се обяви за по-голяма децентрализация на общините.

"Мечтата ми е да видя стабилна България, сигурна България, с едно сериозно мнозинство в Народното събрание, с хора, които вече имат решенията за това как България да излезе от кризата, в която все още сме в нейното подножие и предстои през следващите месеци“, каза Илияна Йотова.

Тя изрази надежда да бъде изоставен тона от последния парламент, политиците да не развиват визии занапред, а да посочат конкретни прагматични решения до края на годината. „Първо гарантиране на енергийните доставки, които буквално трябва да спасят, да оцелее българският бизнес и българските граждани“, каза Йотова. Други от най-спешните задачи на служебното правителство са овладяването на цените, нормалното начало на учебната година, подготовка за посрещане на нова ковид-вълна, ако се наложи.

Във връзка с проливните дъждове в Карловско и наводненията, които причиниха огромни щети и застрашиха живота на хората, Йотова посочи, че от години се говори, за липсата на добра инфраструктура у нас, която да предпазва от водни бедствия. „Нито се чистят дъна на язовири, нито на реки. И ето, това е едно поредно доказателство. И този път действително трябва да се стигне истината докрай - кой е отговорен и да има наказани“, категорична беше вицепрезидентът.

Илияна Йотова поиска да бъде извършена пълна проверка на действията на предходното Министерство на културата за спрените средства за разкопки на Перперикон, а и на други знакови археологически обекти. „Трябва да има пълна проверка. Тя трябва да бъде и по-цялостна. Чувахме през последните седем месеца, че е увеличен бюджета на Министерството на културата. Нека да видим къде отидоха тези пари и за какво отидоха? Дали не става въпрос само за печелене на определени проекти и грантове? И въпросът ми е риторичен. А за неща, които са жизненоважни, защото Перперикон е не само история, Перперикон е и бъдеще, той е свързан с култура, с туризъм, с развитието на целия този регион, се оказва, че някой, на някакво ниво слага кръст не на повече от двадесетгодишна история, на много повече, защото първите проучвания тук са правени още през 30-те години на миналия век“, категорична беше Йотова.

По повод тромавите процедури, за прехвърлянето на собствеността на недвижими културни ценности, заради което общините не могат да се възползват от европейски средства, Йотова каза, че, както многократно е казвал и президентът Румен Радев, „следващото мнозинство, което и да е то, много внимателно трябва да огледа Закона за местната власт. Нашата позиция, на президентската институция, е, че законодателството трябва да бъде така направено, че да има много по-големи правомощия на общините.


Илияна Йотова изкачи свещения връх Перперикон, при това без да се задъха, редом с домакините си проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическия екипа, който разработва паметника от повече от 20 години, заместника му и директор на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова и кмета на Община Кърджали Хасан Азис. Още в подножието професорът подари на вицепрезидента и изпрати в дар на президента най-новата си книга „Илюстрована история на средновековна България“, която е в съавторство с проф. Пламен Павлов.


Проф. Овчаров отново напомни, че парите, които бяха заделени в държавния бюджет за приоритетно финансиране на шест знакови за културно-историческия туризъм у нас обекти, сред които и Перперикон, бяха спрени от предходното Министерство на културата и не бяха оползотворени. Той припомни, че разкопките на Перперикон се финансират от държавата от 22 години. "Аз ги броя около 12, 13, 14 правителство, заедно със служебните. Колко президенти са минали за това време? Всички те са разбирали, че това е важно. ... Сега четворната коалиция спря средства за разкопки, които бяха предвидени в националния бюджет. Но младият министър каза "не" и така тези пари изгоряха, те не се използваха от някой друг", каза професорът.

От своя страна кметът Хасан Азис, в качеството си и на заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България също се обърна към вицепрезидента за съдействие от президентската институция да подпомогне промени в законодателството и увеличаване децентрализацията на общините. "Два процента от данъка за общ доход на физическите лица да останат в общините. Благодарение на това, ние ще имаме близо един милиард лева повече в местните финанси, ще има възможност общините да провеждат местна политика. На второ място изясняването и предоставянето на собствеността на подобни паметници на културата към местните власти, за да можем да реализираме следващите си проекти".


Докато преминаваха по основните точки на скалния град на траките Перперикон, проф. Овчаров беше гид на вицепрезидента и водеше беседата като пред колега. Оказа се, че в студентските си години Йотова е била стажант при българския Индиана Джоунс по време на разкопки, но на друг от знаковите му обекти – манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.

„Тази снимка се казва: "40 години по-късно“. Това каза развълнувана вицепрезидентът Илияна Йотова, заставайки за снимка с личния си телефон, заедно с професор Николай Овчаров и Даниела Коджаманова в двора на храма. Докато разглеждаха тримата си спомняха експедицията от преди десетилетия, когато са работили по разкриването на комплекса.




Последният акцент в гостуването на вицепрезидента в Кърджали беше Регионалният исторически музей. Там директорът Даниела Коджаманова й разказа накратко сагата по установяването на собствеността на сградата, която е паметник на културата. След това й показа експозициите, в които са представени уникални находки от региона, а също живота на населението от древни времена до най-новата ни история.  



По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16