Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Димовски представи две свои книги в Хасково

"Момичето, което предсказваше миналото" е носител на наградата на СБП за 2022 г.

Красимир Димовски, журналист и писател
Снимка: Божидар Събев

Книгите "Момичето, което предсказваше миналото" и "Ловецът на русалки" представи пред хасковските читатели дългогодишният журналист от в. "Марица" Красимир Димовски.
"Могат ли децата да разказват истории на възрастните? Могат ли възрастните да разберат и осмислят света през детските очи? Отговори на тези въпроси дава първата книга на Красимир Димовски "Момичето, което предсказваше миналото". 
"13 невръстни разказа" е подзаглавието на сборника с нестандарно отношение между разказвач и слушатели. Защото обикновено възрастните говорят на децата. А тук е точно обратното. 
Сборникът е отличен с наградата на Съюза на българските писатели и е победител в литаратурния конкурс "Пловдив" за 2022 г. Номиниран е за националните награди "Хеликон" и "Йордан Радичков".
Другата книга, която авторът представи в Хасково е пордецата от новели "Ловецът на русалки". 
Тя показва човешките отношения в малка общонст, която живее между две планини. Засегната е и темата за диктаторите, която е особено наболяла в днешно време. 
Красимир Димовски е подготвил за печат и своя първи роман, който предстои да излезе през пролетта на следващата 2023-а година. 
Чуйте още детайли и подробности от интервюто на Божидар Събев с писателя Красимир Димовски:








По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34