Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от рождението на Стефан Данаилов

Даниела Коджаманова: Ламбо беше човек, който вярваше в каузи

Той отдаде личния си авторитет на партията, умееше с три думи да мобилизира хиляди

4
Снимка: БГНЕС

Той беше един много голям човек с голямо сърце и огромна душа. Така започва спомена си за Стефан Данаилов Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали, а също негов дългогодишен партиен съратник.

Повод за връщане в спомените даде годишнината от рождението на големия български актьор, политик, държавник, общественик. Ако беше жив, в началото на декември тази година щеше да чества достолепните 80 години.

Стефан Данаилов, наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, е емблематичен български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975 г.) и народен артист (1983 г.), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. Политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев, избиран за народен представител във всички народни събрания от 39-то до 44-то, включително. На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.

Трудно е да се говори за Ламбо в минало време, а също и да се отдели битността му на политик от тази на творец, общественик, държавник и изобщо на човек.

Стефан Данаилов в парламента

Макар и член на БСП, депутат от БСП, Ламбо никога не е разчитал на това партията да направи неговото име. Напротив. Той даде личния си авторитет на тази партия, на каузата, в която вярваше. Той беше наистина човек, който вярваше в каузи. Затова нещата му се случваха толкова естествено, защото това беше самият той“, каза Коджаманова.

Тя припомни, че баща му, Ламби Данаилов, дълги години е председател на Съюза на тракийските дружества в България. Той е основният „виновник“ да се изгради паметника в с. Аврен на загиналите 42 жени и деца при с. Манастир.

Стефан Данаилов беше човек, който с три думи можеше да мобилизира много хора, каза Коджаманова. „Ламбо успяваше да улови енергията и да я превърне в позитивна“, допълни тя и припомни, как на няколко пъти с това си качество е "вдигал" партията в критични моменти. „Не знам дали БСП скоро ще има друг такъв човек, който да бъде лице".

Сигурно няма награда, която Стефан Данаилов да не е получил. На 9 декември любимият актьор навършва 75 години

Директорът на музея се върна във времето и припомни за инициативата на Стефан Данаилов, включително и с голямо лично дарение, чрез която са събрани средства в помощ на художествената галерия в Кърджали. Като министър на културата той помогна да се осъществи проект, с който беше ремонтирана и климатизирана сградата на галерията. Също благодарение на него се възобнови и изпълни докрай процедурата за актуване на Перперикон. Без този акт не би могло да се извършват никакви дейности на археологическия комплекс, вкл. реставрация и консервация на паметника, коментира Коджаманова. „В качеството си на министър на културата направи необходимото Българската православна църква да получи за вечни времена реставрираната средновековна църква в манастира „Св. Йоан Продром“ и днес там наистина да се служи и хората от десния бряг на р. Арда да имат своя храм и да се превърне тази служба не само в недвижима културна ценност, а в жив християнски храм“, припомни още тя.

По думите й Стефан Данаилов беше човек, който като поеме ангажимент, го извървява докрай.

„Убедена съм, че духът му е жив и би следвало да бъде пример за тези, които се занимават с политика – да се занимават със сърцето и душата си, а не с пресметливия си мозък. Само такива хора остават в историята“, заключи спомена за Ламбо Даниела Коджаманова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45