Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад

Лъчезар Богданов
Снимка: Стопкадър, bTV



Правителството обяви наскоро, че въвежда механизъм за наблюдение и контрол на цените на основните хранителни продукти. " В тази област от доста години повече се говори, отколкото да има някакви реални действия, които могат да доведат до резултат", каза главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той определи мерките на правителството като: " Шумно прокламирани инициативи, които в крайна сметка не могат да доведат до нещо особено. Същото е и с информационните идеи хората да следят цените... Да, хубаво е хората да следят цените, да са информирани, но това отново не е директна мярка. Тя по-скоро в средносрочен план ограмотява потребителите, насърчава ги да търсят информация, да следят и пазаруват разумно, което разбира се, че има ефект върху пазара. Едни по-критични, по-информирани потребители естествено, че оказват натиск върху някои търговци, които се опитват да продадат по-скъпо..., но така или иначе това няма да има някакво пряко, директно въздействие точно сега."

Това, че цените са по-високи отпреди една година е факт, но скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад,  прогнозира за Радио Кърджали главният икономист в Института за пазарна икономика. Според него Комисията за защита на конкуренцията трябва да влезе в задълженията си за да спомогне това да се случи:" Една от ролите на КЗК е да види дали има някакви картелни споразумения в нарушение на свободата на пазара и на конкуренцията. А това което знаем е, че те са решили да разследват цената на олиото миналата зима и още нямат решение. За какво говорим? Те ако 11 месеца разследват само пазара на олио и не могат да стигнат до решение за какво говорим? Това е един орган, който на хартия трябва да върши тази работа, но на практика не може да я върши. "

Лъчезар Богданов каза, че в момента цените на основните земеделски продукти са отново надолу, което би трябвало в един момент да се пренесе и върху цените на основните хранителни продукти. Скоро ще има овладяване на цените на храните, а дори и спад, прогнозира икономистът, но това ще стане под въздействието на пазарни фактори, а не заради държавната намеса.

 

Интервюто с главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50