Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провеждат информационна кампания за кърджалийските фермери

Снимка: БГНЕС

Български фермерски съюз провежда Национална информационна кампания в помощ на заетите в сектора. Това каза председателят Георги Стоянов за Радио Кърджали.

Събитието ще се проведе днес в Кърджали и е първото такова за областта. Кампанията е оформена така, че да отговори на питания от страна на фермерите.

Експерти от Министерството на земеделието ще разясняват възможността за подкрепа на агросектора чрез Плана за възстановяване и устойчивост на България, допълни още Георги Стоянов. Той коментира, че процедурата за кандидатстване по този план е опростена, а старта му се очаква от април.

"С по-опростени мерки са възможностите за кандидатстване, документалната тежест намалява, биха могли фермерите да се възползват от тях. Този прием не ограничава никой. Всички са допустими, всички могат да кандидатстват."

Георги Стоянов коментира и предложението на кърджалийските фермери за коопериране, с цел продукциите им да се реализират директно на пазара, като много добра.

"Изконната идея на Български фермерски съюз е да тръгнем в посока да се кооперираме. Да се кооперираме, да си партнираме, за да могат земеделците заедно да предлагаме стоката, която се произвежда.

Практиката показва в Европа, че когато самите земеделци се кооперират или се обединяват под някаква форма и заедно излизат на пазара, те определено са по-конкурентни и в крайна сметка, крайната цена би могла да бъде по-ниска, по-атрактивна и съответно качеството да си го гарантират на база това, което произвеждат."

Относно повишаването на крайните цени за потребителите, Георги Стоянов коментира като спекула.

Чуйте звуковия файл.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След като в село Глухар бе дадено началото на пътуващия фестивал “Вкус Фест” за 2024 г., той продължава с втора спирка в село Стремци на 29 юни /събота/ от 10.00 часа. За първи път в Глухар посрещнаха гости не само от област Кърджали, но и от Пловдив, Плевен, Търговище и др. В Стремци гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, приготвени от 55..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30