Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителни апетити ли отстраниха от длъжност главния архитект на Кърджали?

Административният съд в Кърджали е отменил заповедта на кмета на общината Хасан Азис за временното отстраняване от длъжност на  арх. Делин Запартов. Това разказа в ефира на Радио Кърджали арх. Запартов. Той очаква общината да обжалва решението на съда пред ВАС. "Мотивът на общината беше, че не съм се чекирал. Всички в общината притежават карти за чекиране. Загубих картата преди около четири години и реално в рамките на тия четири години не съм се чекирал. Не смятах, че това е толкова важно. Един главен архитект не е в буквалния смисъл на думата чиновник. Работата на главния архитект е свързана с движение, с проверки, с оглеждане на терени, с консултации на място, когато има проблем в строителството, с проверки по жалби на граждани - всичко това е свързано с движение. Няма как да стоя непрекъснато в кабинета - физически е невъзможно, за да мога да си върша работата правилно, се налага да излизам", каза арх. Запартов.

"Не зная какви сериозни съображения може да има едно временно отстраняване. Никога не съм нарушавал закона, винаги съм се старал да работя в рамките на закона и да го защитавам", каза арх. Запартов.  

Арх. Делин Запартов разказа, че е свидетел по дело, свързано с подкуп  и срещу него няма повдигнато обвинение.  Припомняме, че преди няколко месеца той беше арестуван по закона за МВР за срок до 24 часа. "Арестът беше голяма изненада, а мотивът - вероятност да избягам, да разговарям със свидетели  с цел укриване на доказателства. Аз няма какво да крия. Арестуваха ме не при излизане от Кърджали, а при влизане. Аз идвах, знаейки че имам призовка за среща с шефа на икономическа полиция. Бях хоспитализиран в Благоевград  и самоволно напуснах болницата с цел колкото се може по-бързо да дойда и да изясним ситуацията".

Арх. Запартов  бил разпитан в деня на задържането и след изтичане на задържането. 

"Оттогава не са ме викали за нищо", каза Делин Запартов. 

В ефира на Радио Кърджали той разказа, че преди няколко години предишни собственици на парцели до стадион "Горубсо" са се опитвали четири пъти да прокарат процедура за изменение на общия устройствен план на Кърджали с цел реализиране на жилищна сграда в тези терени. Четири пъти експертният съвет, на който председател е главният архитект, е върнал тези опити за изменение на общия устройствен план, тъй като там не е разрешено да има жилищно строителство, също има груб конфликт между частен и обществен интерес. "Имаше натиск върху експертния съвет, но нямаше как. Натискът беше включително от София.  Нямаше как, защото това означаваше ние грубо да нарушим разпорежданията на закона", каза арх. Запартов. 

Настоящият собственик на терените арх. Запартов видял веднъж. Обяснил му, че жилищно строителство там не може да има понеже в доклада за оценка за въздействие на околната среда към общия устройствен план на гр. Кърджали РИОСВ не разрешава да има жилищно строителство. 

Подробности за двата парцела, за задържането, за работата на главния архитект може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38
Елисавета Кехайова

Елисавета Кехайова: Библиотеката се нуждае от спешна помощ за ремонт на книгохранилището

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали навършва 65  години . През изминалата година екипът и директорът на институцията направиха сизифовски усилия и разчистиха книгохранилището, в което се съхраняват хиляди томове богатство, но тъне в плесен. Очакванията сега са, че от общината ще съдействат книгохранилището, а и сградата като..

публикувано на 17.02.24 в 08:45

Кольо Парамов: Олигархията не иска еврото в България

Олигархията няма интерес да бъде въведено еврото в България, защото с влизането на страната ни в Еврозоната , финансовият контрол ще стане коренно раличен, и няма да даде възможност на богатите да изнасят пари от страната ни безконтролно, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Според него, всички увъртания и прогнози, че е..

публикувано на 10.02.24 в 12:15

Д-р Гергин Габровски: Амбулаторният лист съдържа твърде чувствителна информация

Абсолютно не е приемливо лекарите да предават амбулаторен лист , вместо извинителна бележка за оправдаване на отсъствия, смята личният лекар д-р Гергин Габровски. Лекарите пазят тайната за здравословното състояние на своите пациенти и носят отговорност за това. Каква е ефективната стратегия в..

публикувано на 31.01.24 в 15:12

Болницата в Кърджали изгражда хеликоптерна площадка

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали изгражда площадка за медицински хеликоптери. Лечебното заведение е включено в националната система за спешната помощ по въздух и е едно от 22-те в страната, където ще могат да кацат вертолети. Теренът в Кърджали вече е избран. Той се намира в непосредствена близост..

публикувано на 24.01.24 в 10:20

Георги Пеев: 10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история

Единственият българин с две трансплантации Георги Пеев коментира няколко теми в предаването на Радио Кърджали "След първото кафе".  Според него 10-ти януари 1997-ма година е една от най-важните дати в новата история на България. "10 януари 1997 е една от най-значимите дати в българската история. Със щурмът на Народното събрание от протестиращи..

публикувано на 10.01.24 в 13:38