Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли високотехнологична болница в Кърджали?

проф. Тони Веков
Снимка: личен архив

Верига лечебни заведения, специализирани във високотехнологичната медицина, има намерение да открие болница в Кърджали. В общинската управа е подадено инвестиционно намерение, съобщи в ефира на Радио Кърджали проф. Тони Веков, управител на веригата. Той уточни, че преди това са водени предварителни разговори с кмета Хасан Азис и с представители на Общинския съвет, които са заявили интерес това да се случи. Ако инвестицията получи одобрение, болницата може да бъде построена за не повече от две години, каза професор Веков. Темата влезе в дневния ред на последната сесия на ОбС, на която трябваше да бъде променен статута на парцела, където ще се строи лечебното заведение. Съветниците обаче поискаха отлагане с мотива, че не са запознати. При положителен резултат предстои да бъде направена оценка на земята, а инвеститорите твърдят, че са сериозни в намеренията си.

„Ние със сигурност имаме такова инвестиционно намерение. Разбира се, всяко инвестиционно намерение трябва да има икономическа логика и е нормално да се намери някакъв баланс между интереса на Общината да получи определена сума за парцела и интереса на инвеститора. Имайте предвид, че тази инвестиция ще бъде около стотина милиона“, каза проф. Тони Веков и уточни, че земята ще бъде продадена под условие.

„Ако ОбС одобри това предложение, тогава  земята ще ни бъде продавана под условия за изграждане на точно това, което ние предлагаме в инвестиционните намерения. И ако това не се случи, сделката се разваля“.

Според инвестиционното предложение, идеята е в Кърджали да има многопрофилна болница с около 350 легла и клиники с най-високото ниво на компетентност и технологично оборудване.

„Отделения като неврология, кардиология, хирургия, съдова хирургия, педиатрия, родилно, неонатология, ортопедия, реанимация, образна диагностика, рехабилитация и продължително лечение, което също е много важно. Естествено всички лаборатории, които са необходими за дейността, като разбира се, медицинските специалисти ще бъдат ще бъдат „внесени“, защото няма такива в областта. Дори и да има завършили медицина, те не се връщат в Кърджали, защото там няма нищо. Ние имаме специализанти в другите ни клиники, така че поне около стотина от тях ще бъдат привлечени тук. От местните кадри по-скоро би имало нужда от медицински сестри, санитари. Вероятно ще има лекари, които ще искат да започнат работа при нас, ние ще преценим взаимно какви са техните компетенции, но нашият план не е изграден върху медицински персонал от Кърджали, защото такъв няма. Не казвам, че няма утвърдени лекари, има утвърдени лекари, но те са по двама, трима или четирима от специалност. И дори всичките да ги вземем, пак не са достатъчни за едно отделение“, смята управителят на веригата високотехнологични болници.

Според него изборът в Кърджали да има още една болница от веригата е заради близостта на Гърция и близо половин милионното население на областите Кърджали и Хасково, което има необходимост от достъп до високотехнологична медицина. Очаква се днес в Кърджали проф. Тони Веков да представи инвестиционното намерение пред кмета Хасан Азис, общински съветници и местни жители. Срещата е насрочена за 15 часа в сградата на Бизнесинкубатора.

Цялото интервю с проф. Тони Веков може да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Валя Апостолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25